Παραμυθένια μαθηματικά / Fairytale Mathematics (STEM)

Enviat per GeorgiaPagania el dt., 16/06/2020 - 10:21

General Info


Παραμυθένια μαθηματικά / Fairytale Mathematics (STEM)
Abstract

This program is designed in the context of the eTwinning STEM 2.0 action and aims to approach Kindergarten Mathematics through known or unspoken stories and myths, using the first child-encoding-robot coding equipment or from independent activities. At the same time, communication, cooperation and interaction with other schools in Europe are encouraged.

The goal of the Mathematics Kindergarten program is to process and exploit new data, to compare and transform simple relationships and processes with testing and testing. You are interested in inventing and solving problems and utilizing modern technology. In the process of solving problems, both individually and in groups, children develop special skills such as comparing and connecting objects, understanding certain properties, relationships and combinations, and finally measuring and recognizing simple patterns in the environment.

Αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της δράσης eTwinning STEM 2.0 και στοχεύει να προσεγγίσει τα Μαθηματικά Νηπιαγωγείων μέσω γνωστών ή ανείπωτων ιστοριών και μύθων, χρησιμοποιώντας τον πρώτο εξοπλισμό κωδικοποίησης-ρομποτικής για παιδιά ή από ανεξάρτητες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνεται η επικοινωνία, η συνεργασία και η αλληλεπίδραση με άλλα σχολεία στην Ευρώπη.

Ο στόχος  του προγράμματος Μαθηματικών Νηπιαγωγείων είναι η επεξεργασία και εκμετάλλευση νέων δεδομένων, η σύγκριση και ο μετασχηματισμός απλών σχέσεων και διαδικασιών με δοκιμές και έλεγχο. Να ενδιαφέρονται για την εφεύρεση και επίλυση προβλημάτων και την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, τόσο μεμονωμένα όσο και σε ομάδες, τα παιδιά αναπτύσσουν ειδικές ικανότητες όπως σύγκριση και σύνδεση αντικειμένων, κατανόηση ορισμένων ιδιοτήτων, σχέσεων και συνδυασμών, και τέλος μέτρηση και αναγνώριση απλών προτύπων στο περιβάλλον.


Practice's Language
Greek
STEAM discipline
Arts
Mathematics
Art Area/Topic
Language Arts
History
License
CC BY-NC-SA
Leading author of the practice
Georgia Pagania
Author's occupation
Teacher
Author's organization
Παγανιά Γεωργία -Κατερίνα Γαστεράτου.

Audience and Educational Framework


Audience competence
Beginner
Age Range
5-8

Educational Details


Educational Subject
Mαθηματικά,Πληροφορική,Γλώσσα,Ανθρωπογενές και Φυσικό περιβάλλον-έκφραση και δημιουργία,ρομποτική.Mathematics, Informatics, Language, Anthropogenic and Natural environment-expression and creation, robotics.
Description of the practice

The objectives of the program will be achieved through known or untold stories, through STEM 2.0 equipment or other activities. A contributor to our discoveries is Detective Mythis with his robot assistant.

Each month the partners will upload relevant activities on the twinspace to update and comment on the rest. Also, each partner will be free to choose one or more fairy tales, as he or she wishes. Indicative fairy tales: The 3 littlte pigs, Snow White and the 7 dwarfs, the 7 goats, Little Red Riding Hood, Cinderella, Aesop's myths, traditional fairy tales and more. The expected results will be the creation of a collaborative story with mathematical concepts and its illustration with collaborative paintings.

Objectives:

• Reflect on and research a variety of situations, build on previous knowledge and experience, make simple assumptions and come to relevant conclusions

• manage and use materials, tools and situations related to everyday life

• exploit the potential for numerical applications within the limits of their capabilities

• gradually build the concept of numbers

• interpret 'general' elements of the world that surround them through observation and description, comparison, classification, matching, sequencing, and symbolic representations

• Organize and expand their knowledge of numbers

• perform simple mathematical operations

• to measure using arbitrary or conventional units of measure

• Understand simple spatial relationships

• enrich the language and words associated with mathematics, communicate and leverage technology

 

 

Το έργο ήταν  ενταγμένο στη μαθησιακή περιοχή Μαθηματικά αλλά συνδέεται και με όλα τα πεδία του αναλυτικού προγράμματος για το Νηπιαγωγείο.Ιδρυτές του έργου η κ. Κατερίνα Γαστεράτου  του 15ο Νηπιαγωγείου Γαλατσίου Αθήνα Ελλάδα και η κ. Παγανιά Γεωργία του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Συμμετείχαν 10 σχολεία από Ελλάδα και ένα από Σερβία. Στο διάστημα του προγράμματος οι συνεργάτες  οργάνωσαν από κοινού διαφορετικές δραστηριότητες,  σχετικές με τα Μαθηματικά και την ρομποτική , κινητοποιώντας το ενδιαφέρον των παιδιών με διαδικασίες ενεργούς μάθησης βιωματικού χαρακτήρα. Τα παιδιά εργάστηκαν ατομικά αλλά και ομαδικά και σε επίπεδο τάξης και σε επίπεδο τμημάτων, όπως το δικό μας σχολείο όπου συμμετείχαν και τα τρία τμήματά μας αλλά και σε επίπεδο σχολείων.

Οι Στόχοι μας:

  • να προβληματίζονται και να ερευνούν ποικίλες καταστάσεις, να στηρίζονται σε προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες, να κάνουν απλές υποθέσεις και να καταλήγουν σε σχετικά συμπεράσματα
  • να διαχειρίζονται και να χρησιμοποιούν υλικά, μέσα και καταστάσεις που συνδέονται με την καθημερινή ζωή
  • να αξιοποιούν τις δυνατότητες για αριθμητικές εφαρμογές μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους
  • να οικοδομούν σταδιακά την έννοια των αριθμών
  • να «ερμηνεύουν» γενικά στοιχεία του κόσμου που τα περιβάλλει μέσα από διαδικασίες παρατήρησης και περιγραφής, σύγκρισης, ταξινόμησης, αντιστοίχισης, σειροθέτησης, και συμβολικής αναπαράστασης
  • να οργανώνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς
  • να «εκτελούν» απλές μαθηματικές πράξεις
  • να μετρούν χρησιμοποιώντας αυθαίρετες ή συμβατικές μονάδες μέτρησης
  • να κατανοούν απλές χωροχρονικές σχέσεις
  • να εμπλουτίζουν τη γλώσσα και με λέξεις που συνδέονται με τα μαθηματικά, να επικοινωνούν και να αξιοποιούν την τεχνολογία

 

Οι στόχοι του προγράμματος  υλοποιήθηκαν  μέσα από γνωστά ή μη παραμύθια, μέσω εξοπλισμού STEM 2.0 ή με άλλες δραστηριότητες. Συνεργάτης στις ανακαλύψεις μας ο ντετέκτιβ Μύθης με βοηθό το ρομποτάκι του.

Κάθε μήνα οι εταίροι αναρτούσαν  τις σχετικές δραστηριότητες στο twinspace για ενημέρωση και σχολιασμό των υπολοίπων. Επίσης ο κάθε συνεργάτης ήταν ελεύθερος να επιλέξει ένα ή περισσότερα παραμύθια, όποια αυτός επιθυμεί. Ενδεικτικά παραμύθια: τα 3 γουρουνάκια, η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, τα 7 κατσικάκια, Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, μύθοι Αισώπου, παραδοσιακά παραμύθια κ.ά. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα  είναι η δημιουργία συνεργατικής ιστορίας με μαθηματικές έννοιες και εικονογράφηση με συνεργατικές ζωγραφικές.Ένα επίσης συνεργατικό προιόν ήταν τα προβλήματα που πρότεινε το κάθε σχολείο προς επίλυση από το ίδιο αλλά και τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Τα παιδιά εργάστηκαν βιωματικά και ομαδοσυνεργατικά. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος project αφού είπαμε τι γνωρίζουμε , τι θέλουμε να μάθουμε και πώς. Έβρισκαν πληροφορίες  και επίλυαν προβλήματα. Όλοι συμμετείχαν σε δημοκρατικές διαδικασίες μέσω υποψηφιοτήτων και ψηφοφοριών (τίτλος έργου, μασκότ, επιλογή υλικών και τρόπων επίλυσης προβλημάτων ,  συνεργατικής ιστορίας κ.λ.π.) Οι δραστηριότητες, ήταν πολυάριθμες, πλούσιες σε φαντασία και επινοητικότητα. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο έργο και δημιούργησαν πρωτότυπα και εμπνευσμένα έργα. Οι ΤΠΕ και η ρομποτική  είχαν πρωτεύοντα ρόλο μέσω της εξερεύνησης, της αναζήτησης πληροφοριών, στην επικοινωνία, ενημέρωση, αλληλεπίδραση, ψυχαγωγία, δημιουργία συνεργατικών προϊόντων.

Η επικοινωνία με τα άλλα σχολεία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ομαλή διεξαγωγή του έργου. Η επικοινωνία και η συνεργασία συνέβαλλαν τα μέγιστα στην άριστη διεκπεραίωση του προγράμματος. Οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί επικοινωνούσαμε μέσω της πλατφόρμας του eTwinning, μέσω, email, skype, τηλεδιασκέψεων, forum, chat, τηλεφώνου καθώς και μέσω μίας κλειστής σελίδας του Facebook και του messenger.

. Η επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ των σχολείων-συνεργατών είχε πολλές και διαφορετικές μορφές. Σε κάθε υλοποίηση δραστηριοτήτων γινόταν παράλληλα περιήγηση με τα παιδιά στο twinspace, για να δούμε τις αναρτήσεις των άλλων σχολείων και να σχολιάσουμε.

Το έργο εμπλέκει ενεργά τις νέες τεχνολογίες με τους σκοπούς του. Κατά την διάρκεια του έργου τα παιδιά χρησιμοποίησαν αρκετά σύγχρονα εργαλεία web 2.0

 


Duration of practice realisation
8 mesos
Difficulty
Easy
Educational Use
Group work

Learning Outcomes

Το έργο εντάχθηκε με επιτυχία στο αναλυτικό πρόγραμμα και συνδέθηκε διαθεματικά με τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα. Το έργο ήταν πολύ οργανωμένο,  σε συγκεντρωτικές παρουσιάσεις δραστηριοτήτων, συνεργατών, αποτελεσμάτων αξιολόγησης και δράσεων. Έγινε, επίσης,αξιολόγηση μεταξύ των παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Έγινε παρουσίαση του έργου στους γονείς των παιδιών με μορφή power point αλλά είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν και την πορεία του έργου μέσω των αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου.


Orientation/Focus
acquire new knowledge
develop new skills
Life long learning, students awareness about what they know and what they're able to do
Delivery mode
Blended learning

Hardware/Software/Other Resources

https://blogs.sch.gr/15nipat/wp-admin/post.php?post=14212&action=edit

 

https://blogs.sch.gr/15nipat/wp-admin/post.php?post=14219&action=edit

 

Γνωριμία με την πόλη μας

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=wY6QtUFMnbM&feature=emb_title

Γνωριμία με τα μέρη του υπολογιστή

https://padlet.com/ioaferm22/j7x4trs5ztlp

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

https://padlet.com/evaggeliasariggoli/qjtczepm9zzq

Δραστηριότητες του Δεκεμβρίου

https://blogs.sch.gr/15nipat/2020/01/05/paramythenia-mathimatika-stem-dekemvrios-2019/

Δραστηριότητες Ιανουαρίου

https://blogs.sch.gr/15nipat/2020/02/04/paramythenia-mathimatika-stem-ianoyarios-2020/

Δραστηριότητες Φεβρουαρίου

https://blogs.sch.gr/15nipat/2020/03/14/etwinning-paramythenia-mathimatika-stem-fevroyarios-2020/

Ανακαλύπτουμε την Συμμετρία

https://blogs.sch.gr/15nipat/2020/03/18/paramythenia-mathimatika-stem-anakalyptoyme-tin-symmetria-2020/

Εξ αποστάσεως δραστηριότητες

https://blogs.sch.gr/15nipat/2020/04/08/etwinning-paramythenia-mathimatika-stem-o-mythis-kai-to-rompotaki-toy-se-drasi-exapostaseos-epikoinonias/

Μεγέθη και μετρήσεις ( χρόνου, όγκου).

https://blogs.sch.gr/15nipat/2020/06/16/etwinning-paramythenia-mathimatika-stem-martios-2020-megethi-kai-metriseis-choroy-chronoy-ogkoy-varoys/?fbclid=IwAR3Px7SE2JDBShBhPcJ8Pz0EdlNqwrctH73yjoHZy5vGw0ycTVb97t505_I

 

Στην προσπάθεια μας να κάνουμε μία παρουσίαση του προγράμματος με το κλεισιμό της φετινής χρονιάς δημιουργήσαμε το παρακάτω padlet το οποίο μπορείτε να ανοίξετε πατώντας τον παρακάτω σύδεσμο και να περιηγηθείτε αναπολώντας κάποιες από τις πολλές υπέροχες δραστηριότητες του έργου μας τόσο τις ατομικές ,όσο και τις συνεργατικές όπως τα προβλήματα που έθετε το κάθε σχολείο προς εύρεση της λύσης από τους υπόλοιπους ,αλλά και την συνεργατική ιστορία του Μύθη που χάθηκε στη χώρα των αριθμών ψάχνοντας το δρόμο για το σχολείο του την Α τάξη του Δημοτικού.

 

https://padlet.com/geopagania/i9bdh0fb4vemsaq0

 

 

 

 


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Country that was implemented
Grècia
Framework/οrganization that was applied to
The children worked experientially and collaboratively. The project method was used after we said what we know, what we want to know and how. They found information and solved problems. All participated in democratic processes through candidacies
Audience size
62

Description, evaluation and lessons learned

 The project is in good condition with access to the syllabus and separate interdisciplinary interdisciplinary subjects. The project is a very organized project, in comparative approaches discrimination, collaborators, evaluation questions and actions. It was done, they are separated, they are separated, technically and diagonally with the timeless ones.

The project was presented to the parents of the children in the form of a power point, but they also had the opportunity to see the progress of the project through the posts on the school's website.

It was a really great program. We lived in the magical world of fairy tales and as real heroes we approached the mathematical concepts and goals we had set in our schedule and at the same time we played and had a great time. New friends, new acquaintances, new challenges and mathematical problems, but with Mythis the mascot of the program and the robots, we carried out all the mathematical missions in a fun way and algorithmic thinking. And our joy is indescribable.

 

Το έργο εντάχθηκε με επιτυχία στο αναλυτικό πρόγραμμα και συνδέθηκε διαθεματικά με τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα. Το έργο ήταν πολύ οργανωμένο,  σε συγκεντρωτικές παρουσιάσεις δραστηριοτήτων, συνεργατών, αποτελεσμάτων αξιολόγησης και δράσεων. Έγινε, επίσης,αξιολόγηση μεταξύ των παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Έγινε παρουσίαση του έργου στους γονείς των παιδιών με μορφή power point αλλά είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν και την πορεία του έργου μέσω των αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου.

 Ήταν ένα πρόγραμμα πραγματικά υπέροχο.Ζήσαμε μέσα στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και ως πραγματικοί ήρωες προσεγγίσαμε τις μαθηματικές έννοιες και τους στόχους που είχαμε θέσει στο χρονοδιάγραμμα μας και ταυτόχρονα παίζαμε και περνούσαμε πολύ ωραία. Νέοι φίλοι,νέες γνωριμίες,νέες προκλήσεις και μαθηματικά προβλήματα μα με τον Μύθη την Μασκότ του προγράμματος και τα ρομποτάκια φέραμε εις πέραν όλες τις μαθηματικές αποστολές με τρόπο διασκεδαστικό και σκέψη αλγοριθμική.Και η χαρά μας απερίγραπτη.


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Educational material/resources

License
CC BY-NC-SA
Language

Anglès

More comments about this Resource

Συνεργατική Ιστορία.

 

https://www.storyjumper.com/book/read/85108735/5ee0c7116a938

 

Προβλήματα που ο Ντετέκτιβ Μύθης αντιμετώπιζε και  έθετε το κάθε σχολείο προς εύρεση της λύσης από τους υπόλοιπους συγκεντρωμένα στο παρακάτω genially.

https://view.genial.ly/5eda8ebc9543960d59dbe31c/presentation-etwinning-stem-fairytaile-mathematics?fbclid=IwAR05m829OSjECJvy8PyQrib-wHEPuzLYaI9vk8Qrpo-xuXZ252uL7E14ppQ

 


Rate this Practice

2 votes with an average rating of 5.

Anglès