Οι ερευνητές των δέντρων (Tree Detectives)

Gespeichert von Margarita_Samoutian am Mi., 14.04.2021 - 21:49

General Info


Οι ερευνητές των δέντρων (Tree Detectives)
Kurzzusammenfassung

Tree Detectives is a thematic unit of a strategic partnership between schools, within the framework of Erasmus+ KA229 entitled "Ecomates", which is focusing on the 17 Goals of Sustainable Development. The main purpose of the activities implemented was the promotion of students' reconnection with nature. Preschoolers tried to redefine their relationship with their natural surroundings at school. Little detectives become researchers and developed their ecological awareness through their involvement in interdisciplinary activities.

Οι ερευνητές των δέντρων (Tree Detectives) αποτελεί μια ενότητα δράσεων στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής σύμπραξης μεταξύ σχολείων του Erasmus+ με τίτλο "Ecomates" που εστιάζει στους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σκοπός της θεματικής ενότητας είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης των μαθητών προσχολικής ηλικίας με το φυσικό περιβάλλον του σχολείου τους. Οι μαθητές γίνονται ντεντέκτιβ και αναπτύσσουν οικολογική συνείδηση μέσα από την εμπλοκή τους σε διεπιστημονικές δραστηριότητες.


STEAM2021 Conference
On
Sprache
Greek
STEAM Disziplinen (MINKT)
Wissenschaft
Technologie
Ingenieurswissenschaft
Künste und Geisteswissenschaften
Mathematik
Science Area/Topic
Earth Sciences
coding
Technology Area/Topic
Educational Robotics
Engineering Area/Topic
Coding , Programming
Art Area/Topic
Painting, sculpture, architecture
Mathematics Area/Topic
Computation
Logic
Lizenzen
CC BY-NC-SA
Author dieses Praxisangebotes
Μαργαρίτα Σαμουτιάν
Beruf des Authors
Εκπαιδευτικός
Organisation des Authors
Νηπιαγωγείο Αυλωναρίου Εύβοιας

Audience and Educational Framework


Zielgruppe
Pädagoge
Kompetenzen der Zielgruppe
Beginner
Altersstufe
5-99
Bildungs-/ Trainingsrahmen
Kindergarten

Educational Details


Bildungsthema
Περιβάλλον, STEM Εκπαίδευση, Ρομποτική
Beschreibung der Praxis

Με αφορμή τα φύλλα του φθινοπώρου που επισκέφθηκαν την τάξη, τα νήπια προβληματίζονται με ερωτήματα και καλούνται να γνωρίσουν τα δέντρα του νηπιαγωγείου τους. Μέσα από την έρευνα πεδίου καταφέρνουν να αντλήσουν λεπτομέρειες και πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά τους, σχηματίζοντας μικρές ομάδες (ερευνητικές στρατηγικές-δεξιότητες έρευνας). Ακολουθούν οι παρατηρήσεις σε μικροσκόπιο και η αναζήτηση της προέλευσης των φύλλων (αντιστοίχιση φύλλου-δέντρου) προκειμένου οι μικροί ερευνητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Στη συνέχεια παρουσιάζουν τις ανακαλύψεις τους στην ολομέλεια. Η διαδικασία εμπλουτίζεται με την εμπλοκή των γονέων τους καθώς αναζητούν υλικό στο διαδίκτυο σχετικό με τα δέντρα της ομάδας τους και ετοιμάζουν μια αφίσα. Τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται στην τάξη και συγκρίνονται οι ομοιότητες και οι διαφορές κάθε ομάδας. Προσκαλούν έναν ειδικό για να του πάρουν συνέντευξη και να μάθουν περισσότερα για τα δέντρα της αυλής. Παράλληλα, οι πειραματισμοί τους βοηθούν να γνωρίσουν τις ιδιότητές των φυτών (χρώμα κλπ.), να μάθουν για τον κύκλο ζωής τους, να κάνουν μετρήσεις (ύψος, ηλικία κ.ά.) και να ανακαλύψουν τι χρειάζεται ένα δέντρο για να αναπτυχθεί. Αφού εξοικειωθούν με τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά των δέντρων χρησιμοποιούν διάφορα άχρηστα ή φυσικά υλικά για να τα αναπαραστήσουν με χειροτεχνίες. Στη συνέχεια, δημιουργείται ένας επιτραπέζιος χάρτης, ο οποίος λειτουργεί ως μακέτα του αύλειου χώρου. Ο χάρτης διακοσμείται με τα δέντρα που κατασκευάστηκαν από τους μαθητές και ακολουθεί η κωδικοποίηση διαδρομής. Τη δράση αυτή υποστηρίζει και η ενσωμάτωση της ρομποτικής μέσα από τον προγραμματισμό του Beebot. Η ενότητα αυτή ολοκληρώνεται με τη δημιουργία βίντεο (χρήση Chatterpix) στα οποία οι μαθητές παρουσιάζουν τα δέντρα της αυλής και κωδικοποιούνται με κώδικες QR. Οι αφηγήσεις τους αποτελούν την τελική αξιολόγηση των δράσεων, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια έχουν τη δυνατότητα να ανατροφοδοτήσουν τις γνώσεις τους απαντώντας σε ένα κουίζ που φτιάχτηκε από τον εκπαιδευτικό. Οι μικροί ερευνητές είχαν την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν τα γνωστικά τους σχήματα σχετικά με την ανάπτυξη των δέντρων και να βελτιώσουν δεξιότητες που σχετίζονται με τον πειραματισμό, τον προγραμματισμό, την κωδικοποίηση και την έρευνα. 


Dauer der Praxisdurchführung
15 Tage
Schwierigkeitsgrad
Mittel

Lernergebnisse

Οι μαθητές ήταν ικανοί να:

*να αντιστοιχίσουν τα φύλλα με τα δέντρα της αυλής του σχολείου, 

*να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των φύλλων και των δέντρων,

*να παρατηρήσουν ομοιότητες και διαφορές,

*να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους (ονομασίες δέντρων και λεπτομέρειες της ταυτότητάς τους)

*να κάνουν μετρήσεις

*να πειραματιστούν μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους

*να κατανοήσουν τον κύκλο ζωής ενός δέντρου

*να κάνουν υποθέσεις

*να διατυπώσουν απορίες

*να πάρουν συνέντευξη από ειδικό

*να δημιουργήσουν ιστορία (αφήγηση)

*να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο με τη βοήθεια των γονιών τους

*να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους

*να συγκρίνουν

*να κάνουν κατασκευές χρησιμοποιώντας άχρηστο υλικό 

*να δημιουργήσουν χάρτες

*να κωδικοποιήσουν διαδρομές

*να προγραμματίσουν ρομπότ και 

*να συνεργαστούν.


Orientierung/ Fokus
Neues Wissen aneignen
Neue Fähigkeiten entwickeln
Haltung erlangen
Art der Bereitstellung
Präsenzlernen


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Länder, wo das Angebot umgesetzt wurde
Griechenland
Rahmen/Framework/Organisation bei der es angewendet wurde
Νηπιαγωγείο Αυλωναρίου Εύβοιας
Größe der Zielgruppe
0

Beschreibung, Bewertung und gewonnene Erkenntnisse

Περιγραφή δράσεων

Επισκέπτες στην τάξη
Μια θυελλώδη μέρα οι μαθητές ανακαλύπτουν φύλλα στην τάξη τους. Η εκπαιδευτικός προκαλεί τους μαθητές να αποφασίσουν τι θα συμβεί στους «επισκέπτες» τους. Τα νήπια προτείνουν τις ιδέες τους οι οποίες καταγράφονται σε μια λίστα και στη συνέχεια ψηφίζουν την καλύτερη πρόταση. Έπειτα, οι μαθητές συγκεντρώνουν όλα τα φύλλα σε ένα καλάθι, αφού πρώτα υποδείξουν στους συμμαθητές τους από που τα μάζεψαν χρησιμοποιώντας χωρικές έννοιες (πάνω-κάτω, πίσω-μπρος κλπ). Η νηπιαγωγός τους αφήνει να παρατηρήσουν και να αγγίξουν αυτά τα φυσικά αντικείμενα και τους προτείνει να τα παρατηρήσουν με μικροσκόπιο, μεγεθυντικούς φακούς κ.λπ.


Ας μάθουμε τι κρύβεται στην αυλή του σχολείου!
Η νηπιαγωγός καθοδηγεί τους μαθητές να κάνουν υποθέσεις, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες ερωτήσεις: «Πώς μπήκαν αυτά τα φύλλα στην τάξη;», «Ποια είναι η προέλευση αυτών των φύλλων;», «Πού μπορούμε να βρούμε φύλλα;». Οι μαθητές απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις παρέχοντας εξηγήσεις με βάση τις αρχικές ιδέες τους. Στη συνέχεια, προσπαθούν να ταιριάξουν τα φύλλα με τα δέντρα στην αυλή του σχολείου τους, σχηματίζοντας μικρές ομάδες.


Ποιο είναι το όνομά σου?
Οι μαθητές προσπαθούν να αναγνωρίσουν τα δέντρα στην αυλή τους. Η εκπαιδευτικός τους προτρέπει να αναζητήσουν πληροφορίες στη βιβλιοθήκη τους και να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στην ομάδα (η βιβλιοθήκη έχει εμπλουτιστεί από την αρχή της χρονιάς με βιβλία που αφορούν τη θεματική). Κάθε ομάδα πρέπει να επιλέξει ένα φυτό και να βρει τα χαρακτηριστικά του (τύπος δέντρου, σχήμα & χρώμα φύλλων, καρποί κ.λπ.). Μετά από λίγο, όλες οι ομάδες συναντιούνται και ενημερώνουν την ολομέλεια για τις ανακαλύψεις τους.


Μπορείς να με βοηθήσεις?
Η νηπιαγωγός εμπλέκει γονείς στη διαδικασία μάθησης και τους ζητά να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν μια έρευνα σχετικά με το δέντρο της ομάδας τους (να βρουν ίδια δέντρα στο περιβάλλον τους, να αναζητήσουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο κ.λπ.). Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια αφίσα. Κάθε μαθητής παρουσιάζει τα αποτελέσματά του στην τάξη. Η υπόλοιπη ομάδα πρέπει να επισημάνει ομοιότητες και νέες πληροφορίες για κάθε δέντρο.


Τι άλλο θέλετε να μάθετε;
Σε αυτό το σημείο, η εκπαιδευτικός προσπαθεί να βοηθήσει τους μαθητές να εξοικειωθούν με ερευνητικές στρατηγικές. Ως αποτέλεσμα, ρωτάει τα νήπια που μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια αυτών των δέντρων και τον κύκλο ζωής τους. Οι μικροί μαθητές γίνονται δημοσιογράφοι και προετοιμάζουν ερωτήσεις για συνέντευξη από έναν ειδικό. Ο ειδικός απαντά σε όλες τις ερωτήσεις τους και τους βοηθά να κατανοήσουν τη σημασία των δέντρων. κάνουν διάφορες μετρήσεις για την ηλικία και το ύψος τους δημιουργώντας δεντροταυτότητες. Στη συνέχεια οι μαθητές κάνουν πειράματα σχετικά με τη χλωροφύλλη, το χρώμα των φύλλων κ.λπ.

 

Δέντρα από άχρηστο υλικό

Οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες και επιλέγουν άχρηστα ή φυσικά υλικά για να δημιουργήσουν το δέντρο τους, με δημιουργικό τρόπο.



Ας κωδικοποιήσουμε το σχολείο μας!
Τα νήπια χρησιμοποιούν έναν επιτραπέζιο χάρτη, με μορφή μακέτας, ο οποίος αναπαριστά την αυλή του σχολείου. Στο χάρτη αυτό εισάγουν τα δέντρα τους. Η αποστολή τους είναι να τοποθετήσουν τα φυτά στο σωστό μέρος, έτσι ώστε αυτός ο χάρτης να γίνει πρότυπο της αυλής του σχολείου τους. Επιπλέον, τα βέλη θα τους βοηθήσουν να κωδικοποιήσουν τα μονοπάτια τους, παρουσιάζοντας παράλληλα τη χλωρίδα της αυλής του σχολείου. 

 

Η μέλισσα μας βοηθά να βηματίσουμε στο χάρτη!

Οι μαθητές χρησιμοποιούν το ρομπότ Beebot το οποίο προγραμματίζουν να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή. Κάθε φορά που η μέλισσα σταματά, οι μαθητές αναφέρουν το όνομα του δέντρου.

 

Τα φύλλα έχουν μια ιστορία να πουν!
Τελευταία αποστολή των μικρών ερευνητών να παρουσιάσουν την ιστορία των φύλλων τους, συμπεριλαμβανομένων όλων των σημαντικών πληροφοριών που έμαθαν. Το Chatterpix θα χρησιμοποιηθεί για να δώσει φωνή στις αφηγήσεις τους. Στη συνέχεια τα βίντεό τους θα κωδικοποιηθούν με κωδικούς QR και θα εμπλουτίσουν τον επιτραπέζιο χάρτη. Η δράση αυτή αποτελεί και την αξιολόγηση όλης της ενότητας. 

 

Αξιολόγηση

Οι μαθητές χρησιμοποιούν ως διαμορφωτική αξιολόγηση ένα κουίζ που συγκεντρώσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες που έμαθαν κατά την υλοποίηση του έργου. Με αυτόν τον τρόπο έχουν μια άμεση ανατροφοδότηση των απαντήσεών τους. Η τελική αξιολόγηση εστιάζει στις λεπτομέρειες των περιγραφών των μαθητών που σχετίζονται με τα φύλλα των δέντρων της αυλής. Επίσης, τα νήπια εμπλουτίζουν το portfolio τους με εικόνες και ζωγραφιές κατά τη διάρκεια των δράσεων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε μια κοινή ψηφιακή παρουσίαση Google Slides.


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Lehrmaterial/Ressourcen

Lizenz
CC BY-NC-SA
Sprache

Englisch


Rate this Practice

2 votes with an average rating of 4.

Englisch