eTwinning unites us in Kindergarten! / Το eTwinning μας ενώνει στο Νηπιαγωγείο!

Submitted by perttula on Tue, 30/06/2020 - 19:17

General Info


eTwinning unites us in Kindergarten! / Το eTwinning μας ενώνει στο Νηπιαγωγείο!
Abstract

Our journey into the world of eTwinning began at the end of 2011 after attending a short seminar in Patras. With no previous experience we decided to travel to the school community in Europe with our first partners from Hungary, Bulgaria, Italy, Turkey, Poland and Romania. Together with the partner countries we created a short project called "Christmas cards".The excitement, joy and smile on the faces of all of us gave us an inspiration for new collaborations with Hungary, Poland and Portugal, resulting in a project entitled "Magic of tales". The works "Easter traditions" and "Important days in our life" were followed later.

In the present work we present these programs that we implemented in our Kindergarten for three consecutive school years, starting from 2011 until 2013.

All programs were implemented with the help of Information and Communication Technology and utilizing the method of working in groups.

Keywords: eTwinning, Kindergarten, ICT

Το ταξίδι μας στο κόσμο του eTwinning ξεκίνησε στο τέλος του 2011 μετά από παρακολούθηση ενός ολιγόωρου σεμιναρίου στην Πάτρα.

Υλοποιώντας το πρόγραμμα και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παιδιών αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης και βρήκαμε τους πρώτους μας συνεργάτες από την Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία και Ρουμανία με θέμα «Christmas cards». Ο ενθουσιασμός, η χαρά και το χαμόγελο στα πρόσωπα όλων μας, μας έδωσε έμπνευση για νέες συνεργασίες με την Ουγγαρία, Πολωνία και Πορτογαλία  με τίτλο «Magicoftales». Ακολούθησαν τα έργα «Easter traditions» και «Important days in our life».

Στην παρούσα εργασία θα παρουσιάσουμε αυτά τα προγράμματα που υλοποιήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας για τρία συνεχόμενα σχολικά έτη, αρχίζοντας από το 2011 και φτάνοντας στο 2013.  Όλα τα προγράμματα υλοποιήθηκαν με τη βοήθεια της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και Επικοινωνιών και αξιοποιώντας τη μέθοδο της εργασίας σε ομάδες.

Λέξεις κλειδιά: eTwinning, νηπιαγωγείο, ΤΠΕ

 


Practice's Language
Greek
STEAM discipline
Technology
License
CC BY-NC-SA
Leading author of the practice
Maria Perttula, Anastasia Konstantinopoulou
Author's occupation
Kindergarten teacher
Author's organization
Kindergarden

Audience and Educational Framework


Audience competence
Beginner
Age Range
5-6

Educational Details


Educational Subject
Ανθρωπογενές και Φυσικό περιβάλλον, Γλώσσα, Μαθηματικά, Δημιουργία και έκφραση, Πληροφορική
Description of the practice

Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης η οποία προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για τα σχολεία. Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό που εργάζεται σε σχολείο, σε μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος, ώστε να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να υλοποιούν έργα, να μοιράζονται και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας μάθησης της Ευρώπης (http://www.etwinning.gr/).

Κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων θεωρήθηκε σημαντικό να διερευνηθούν οι δυνατότητες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας όσον αφορά την ικανότητά τους να κατανοούν τη μοναδικότητά τους, να αποδέχονται ανθρώπους με διαφορετικές γλωσσικές, πολιτιστικές ή θρησκευτικές καταβολές και να συνεργάζονται και να οικοδομούν σχέσεις φιλίας μαζί τους (ΔΕΠΠΣ, 2003). Οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν ευνοούσαν την επικοινωνία με τη χρήση της Νέας Τεχνολογίας και προώθησαν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των νηπίων.

Σκοπός

            Γενικός σκοπός των σχεδίων εργασίας ήταν να συνειδητοποιήσουν τα νήπια τη μοναδικότητά τους, αλλά και να εντοπίσουν τις ομοιότητες και διαφορές τους με τους άλλους και να τις σέβονται. 

Στόχοι

α. ως προς τη μαθησιακή διαδικασία:

Να καλλιεργήσουν διαθεματικές δεξιότητες, όπως δεξιότητες ομαδικής εργασίας και να  ανακαλύψουν μέσα από τη συνεργατική μάθηση

Να αυτενεργήσουν τα νήπια, να πειραματιστούν, να ακολουθήσουν οδηγίες και να επαναλάβουν διαδικασίες με τη μέθοδο της αυτοκαθοδηγήσης

β. ως προς τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών:

Να αποκτήσουν θετική στάση ως προς τη χρήση ΤΠΕ

Να αξιοποιήσουν  δεξιότητες της τεχνολογίας  ως εργαλεία για διερευνήσεις, αναζητήσεις και παραγωγές

γ. ως προς τις αξίες και στάσεις

Να οικοδομήσουν το αίσθημα του Ευρωπαίου πολίτη στα πλαίσια του σχολείου και

Να προαχθεί η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών.

Τα εργαλεία και τα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων ήταν: το διαδίκτυο, το e-mail, τα MP3, το TwinSpace (μια πλατφόρμα του eTwinning), Powerpoint, Picturetrail, Kizoa, slideshare, smilebox, moviemaker, photobucket,Youtube, φωτογραφίες και ζωγραφιές των παιδιών καθώς και ένα προσωπικό ημερολόγιο των εκπαιδευτικών.

                                                      tools

 

Α. «Christmas cards»

     project

 Διαδικασία της εργασίας

            Αφού επιλέξαμε το θέμα και βρήκαμε τα σχολεία με τα οποία θα συνεργαστούμε, προχωρήσαμε στις λεπτομέρειες του σχεδίου εργασίας. Σε πρώτη φάση συζητήσαμε τις λεπτομέρειες με τις συνεργάτες από την Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Εσθονία και Ιταλία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ορίσαμε ως τελικό χρόνο να σταλούν οι κάρτες στις 3 Δεκεμβρίου και το βίντεο ή powerpoint (προαιρετικό) να είναι στο twinspace πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε τα παιδιά να είχαν δυνατότητα να βλέπουν τους φίλους τους στην προετοιμασία των Χριστουγέννων.

Στη συνέχεια τα παιδιά δημιούργησαν κάρτες με χαρτόνια, κόβοντας, ζωγραφίζοντας και κολλώντας διάφορα Χριστουγεννιάτικα σχέδια. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τα παιδιά έγραψαν ευχές στη μητρική τους γλώσσα αλλά και στα Αγγλικά. Κάθε εκπαιδευτικός είχε στείλει μια λίστα των ονομάτων των παιδιών, έτσι ώστε κάθε παιδί να λάβει ατομική κάρτα με το όνομά του.

Στο τέλος, μαζί με τα παιδιά ετοιμάσαμε τους φακέλους με τις κάρτες και τους στείλαμε μέσω ταχυδρομείου όπως είχαμε αρχικά ορίσει. Η χαρά των παιδιών της τάξης  μας ήταν μεγάλη όταν ήρθε ο ταχυδρόμος φέρνοντάς μας  μεγάλους φακέλους για το Νηπιαγωγείο. Τελικά το κάθε παιδί έλαβε ατομικές κάρτες με τ' όνομά του από την Τουρκία, Εσθονία, Ιταλία, Ουγγαρία και Βουλγαρία στην Αγγλική γλώσσα και στις γλώσσες των αναφερόμενων χωρών. Οι εκπαιδευτικοί μετέφρασαν τις ευχές.

Κλείνοντας το πρόγραμμα ετοιμάσαμε μια παρουσίαση με τις κάρτες όλων των χωρών που λάβαμε. Τα παιδιά απέκτησαν νέες εμπειρίες και μάθανε τις Χριστουγεννιάτικες ευχές σε διαφορετικές γλώσσες.

 Christmas time    cards

 

B. «Magic of tales»

   tails

Διαδικασία της εργασίας :

            Κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων παρακολουθήσαμε τις ιστορίες- παραμύθια από («Spirit- Το άγριο άλογο», «Μαδαγασκάρη», «101 σκυλιά της Δαλματίας») με τους μαθητές σε διαφορετικό είδος εργασιών για κάθε παραμύθι. Στην συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις παρακάτω δραστηριότητες. Κατά την πρώτη εβδομάδα παρακολουθήσαμε στο Υoutube  το «Spirit-Το άγριο άλογο» και τα παιδιά ζωγράφισαν τους χαρακτήρες από την ιστορία με διαφορετικές τεχνικές, φτιάξαμε Ινδιάνικα καπέλα και το κάστρο των παραμυθιών.

Τις  επόμενες εβδομάδες παρακολουθήσαμε τις ταινίες «Μαδαγασκάρη» και «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας» και κατασκευάσαμε μια αφίσα με θέμα την προστασία των ζώων.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς, εκτός των άλλων ακούσαμε το cd, το οποίο δημιουργήσαμε και τα παιδιά χόρεψαν και  τραγούδησαν το ίδιο τραγούδι σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετείχαν (Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία και Πορτογαλία.)

 

magic of tails  hats

activity

 

Γ.  «Easter traditions»

Easter

Διαδικασία της εργασίας:

            Αφού επιλέξαμε το θέμα με τους συνεργάτες από την Πολωνία και  την Αγγλία και ορίσαμε τις δραστηριότητες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προχωρήσαμε στο σχέδιο εργασίας. Ξεκινήσαμε με την κατασκευή Πασχαλινών κάρτων και γράψαμε τις ευχές μας στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Στη συνέχεια, στείλαμε τις κάρτες με το ταχυδρομείο, ώστε τα παιδιά από την Αγγλία και την Πολωνία να τις λάβουν πριν τις γιορτές. (Στο εξωτερικό το Πάσχα γιορτάστηκε μια εβδομάδα πριν από την Ελλάδα.) Επειδή είχαμε αναλάβει ένα Πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Ψωμί, Τέχνη και Πολιτισμός» το εντάξαμε στο «EasterTraditions» και με αφομή αυτό ακολούθησε το ζύμωμα Πασχαλινών κουλουρίων, τα Λαζαράκια και το βάψιμο των αυγών. Τις συνταγές μας δημοσιεύσαμε στο Twinspace (μια πλατφόρμα του eTwinning) όπως και τις φωτογραφίες από τα ζυμώματα και το βάψιμο των αυγών.

Έπειτα φτιάξαμε ένα powerpoint- παρουσίαση από όλες τις Πασχαλινές προετοιμασίες μας μαζί με μια μικρή περιγραφή όσον αφορά τα έθιμα  του Πάσχα στην Ελλάδα.

Στο τέλος, με μεγάλη μας χαρά λάβαμε τις κάρτες από την Αγγλία και την Πολωνία και απολαύσαμε τις powerpoint- παρουσιάσεις των προετοιμασιών των παιδιών από τις χώρες αυτές.

easter

 

Δ. «Important days in our life»

Διαδικασία της εργασίας :

                Κάθε σχολείο έπρεπε να ετοιμάσει μια παρουσίαση (powerpoint ή βίντεο) από τις εθνικές, τοπικές ή από άλλες γιορτές που θεωρούνται σημαντικές. Μαζί με τα παιδιά επιλέξαμε τις φωτογραφίες, καθώς και τα κείμενα τα οποία  θα συνόδευαν τις παρουσιάσεις.

Καθ’ ολη τη διάρκεια του προγράμματος παρακολουθήσαμε τις εθνικές, τοπικές και άλλες γιορτές της κάθε χώρας που συμμετείχε. Τις παρουσιάσεις αναρτήσαμε στοTwinspace (κοινή πλατφόρμα του eTwinning). 

preparations

 


Duration of practice realisation
3 years
Difficulty
Easy
Educational Use
group work

Learning Outcomes
  • acquire new knowledge
  • develop new skills
  • attain attitudes
  • active learning
  • reflective learning
  • collaborative learning
  • peer-learning
  • Competences Learning
  • learning by playing
  • Learners acquire the fun of gaming computer games in a group. 

Τα προγράμματα eTwinning μας άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις, ικανοποίησαν τις προσδοκίες μας ως εκπαιδευτικοί και μας έδωσαν ιδέες πρακτικής εφαρμογής σε διάφορα μαθήματα. Παρατηρήσαμε μια θετική στάση στα παιδιά ως προς το συμμαθητή γιατί οι έννοιες όπως συνεργασία και ομαδική εργασία μπήκαν σε εφαρμογή. Οι ευκαιρίες για δημιουργικότητα, ομαδική εργασία και μοίρασμα ευθυνών γινόταν με ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο.

 Μερικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων είχαν κυρίως  σχέση με την ελλειπή υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό της τάξης με τεχνικά  μέσα όπως κάμερα, δεύτερο Η/Υ, προτζεκτορα, διαδραστικό πίνακα.

            Καταλήγοντας, οι προηγούμενες δραστηριότητες είχαν θετικό αντίκτυπο στην τάξη μας στους παρακάτω τομείς:

1.Ως προς τους εκπαιδευτικούς

Τις δεξιότητες συνεργασίας με συναδέλφους του ίδιου σχολείου και άλλων χωρών

Την ικανότητά διδασκαλίας σε πολυπολιτισμικά ή πολύγλωσσα περιβάλλοντα

Τις δεξιότητες χρήσης του υπολογιστή στην ανάπτυξη σχεδίων εργασίας

Την ευαισθητοποίηση του προσωπικού του σχολείου σχετικά με τη σημασία της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου και

Την επικοινωνία με σχολεία άλλων χώρων.

2. Ως προς τους μαθητές του Νηπιαγωγείου

Την ανάπτυξη της αυτονομίας των μαθητών και την προαγωγή της συλλογικής εργασίας

Τη βελτίωση των προσωπικών σχέσεων των μαθητών μέσα από την εργασία σε ομάδες

Την επαφή με τις γλώσσες άλλων μαθητών

Την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη μάθηση και

Την οικοδόμηση του αισθήματος του Ευρωπαίου πολίτη στα πλαίσια του σχολείου.

Επίλογος

            Η Προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων eTwinning οφείλεται κατά την άποψη μας στη διεθνή συνεργασία, στα εργαστήρια των εκπαιδευτικών ώστε να έχουν δυνατότητα να δικτυωθούν, να μοιραστούν εμπειρίες και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για την Ευρωπαϊκή συνεργασία, χρησιμοποιώντας  τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς και στην ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας των μαθητών, μεταφέροντας καταστάσεις της πραγματικής ζωής στην τάξη μέσω της επικοινωνίας.

            Με δύο λέξεις μπορούμε να πούμε ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή στα προγράμματα eTwinning είναι τόσο πολλά, όσα και οι δραστηριότητες που προσφέρονται.


Orientation/Focus
acquire new knowledge
Delivery mode
Face to face learning

Hardware/Software/Other Resources

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (ΔΕΠΠΣ 2003), Αθήνα

http://www.etwinning.gr

Christmas cards (13.12.2011),

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p67060/home

http://secure.smilebox.com/ecom/openTheBox?sendevent=4d7a45794d6a6b784d446b3d0d0a&blogview=true&campaign=blog_playback_link

http://photopeach.com/album/7glye1?invitecode=701c0f2296

Magic of tales (23.02.2013),

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p95291/homepage http://secure.smilebox.com/ecom/openTheBox?sendevent=4d7a59774f4445314d6a553d0d0a&blogview=true&campaign=blog_playback_link&partner=smilebox

https://www.youtube.com/watch?v=84ZpZwNzCoM

https://www.youtube.com/watch?v=F0wVMTMgh2o

https://www.youtube.com/watch?v=T06iKPjh6VA

https://www.youtube.com/watch?v=DP8qVO-_FLQ

http://s1258.photobucket.com/albums/ii534/paciaat/101kiskutya_zpsb1dbf37e.mp4.html

http://s1258.photobucket.com/albums/ii534/paciaat/quizdom_zpsa7717d5f.mp4.html

https://www.youtube.com/watch?v=kDy9Ts8NgLU

Easter traditions (02.03.2013),

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p95409/homepage

http://www.slideshare.net/pahkala/easter-etwinning-2013

http://www.browniebites.net/koulourakia-greek-easter-cookies

http://prezi.com/tr-qyeon02jo/easter-traditions

Important days in our life (13.10.2013),

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p99277/homepage

http://www.picturetrail.com/sfx/flicks/preview/8959257

http://prezi.com/k2-ak0a63l5c/kindergarten-panda/#share_email

http://www.slideshare.net/pahkala/ss-30500972

http://secure.smilebox.com/ecom/openTheBox?sendevent=4e4441304d544d784e44493d0d0a&blogview=true&campaign=blog_playback_link&partner=smileboxt

 

                                                                                                                     

 


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Country that was implemented
Greece
Framework/οrganization that was applied to
Kindergarden

Description, evaluation and lessons learned

Α. «Christmas cards»

After choosing the topic and finding the schools we will work with, we went into the details of the work plan. In the first phase we discussed the details with partners from Hungary, Bulgaria, Turkey, Estonia and Italy via email. We set a deadline for the cards to be sent on December 3 and the video or powerpoint (optional) to be on the twinspace before the Christmas holidays, so that the students would be able to see their friends making Christmas preparations.

The students created cards and with the help of the teachers, they wrote wishes in their mother tongue and English as well. Each teacher had sent a list of the students' names so that each child could receive an individual name card.

The joy of the children in our class was great when the postman came bringing us large files. Eventually each child received individual name cards from Turkey, Estonia, Italy, Hungary and Bulgaria in English and the languages ​​of the countries mentioned. The teachers translated the wishes.

Closing the program we prepared a presentation with the cards of all the countries we received. The children gained new experiences and learned Christmas wishes in different languages.

B. «Magic of tales»

The project lasted about three weeks. Our partner countries were Poland, Hungary and Portugal.

 During these weeks we watched three fairy-tale stories "Spirit- The Wild Horse", "Madagascar" and "101 Dalmatian Dogs" on YouTube.  Every fairy tale contained different kind of activities. At first, the students were divided into groups, in order to complete the following activities.

During the first week we watched "Spirit-The Wild Horse".  The students painted the characters from the story with different kind of techniques, they made Indian hats and the castle of fairy tales.

In the following weeks we watched the films "Madagascar" and "The 101 Dalmatian Dogs" and made a poster about animal protection. All the work was shared on Twinspace between the partner countries. In addition, we created a cd, which contained all the fairy tale songs in Greek, Polish, Hungarian and Portuguese.  

Finally, the program was also presented to the parents and among others, they had the opportunity to listen to the cd., the students sang and danced.

C. «Easter traditions»

This project was very similar to the previous project “Christmas card”. After choosing the topic with partners from Poland and England and defining the activities via email, we proceeded to the work plan. We started with the making of Easter cards and wrote our wishes in Greek and English.

We mailed the cards as early as possible so that the students from England and Poland could receive them before the holidays. (Abroad, Easter was celebrated a week earlier than in Greece.) Since we undertook a Cultural program with the theme: "Bread, Art and Culture", we included it in "EasterTraditions" and on this occasion the kneading of Easter buns, Lazarakia and painting the eggs were followed.

At the end, we made a powerpoint presentation of all the Easter preparations along with a short description of Easter customs in Greece, which was published on Twinspace (an eTwinning platform).

Finally, with great pleasure we received the cards from England and Poland and enjoyed the powerpoint-presentations from these countries.

D. «Important days in our life»

Each school from Greece, Bulgaria and Poland had to prepare a presentation (powerpoint or video) from their national, local or other holidays that are considered important. Together with the students we chose the photos, as well as the texts that would accompany the presentations.

Throughout the program we attended the national, local and other celebrations of each participating country. We posted the presentations on Twinspace (a common eTwinning platform).

 

    Overall, the eTwinning programs left us with great impressions and gave us many practical application ideas in various classroom practices. Overall, we met all of our expectations. Among the others, we had an opportunity to practice our foreign language skills, use Information and Communication Technologies (ICT), network and share experiences and develop our skills for European cooperation. In addition, we could practice our teaching skills as well as other teaching practices such as multi-disciplinary teaching and student-centered learning.

Concerning the learners themselves, they fostered a positive attitude towards their classmates because of concepts that were practiced such as collaboration and teamwork. The learners were given lots of opportunities for creativity, teamwork and sharing of responsibilities in a pleasant and attractive way during the projects.

Besides, in our opinion, eTwinning programs have of a positive impact on various aspects at school level (such as building a sense of European citizenship within the school, fostering cooperation among teachers and project-based teaching skills that foster learners’ engagement in studying authentic problems etc.).

Some of the difficulties we faced in carrying out the activities were mainly related to the lack of material and technical infrastructure and the equipment of the classroom with technical means such as camera, second computer, projector, interactive whiteboard.

In a nutshell, the benefits of participating in eTwinning programs are as great as the activities on offer.

 

 

 

 


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Educational material/resources

License
CC BY-NC-SA
Language

English

Greek

Educational Resource File


License
CC BY-NC-SA
Language

English


Rate this Practice

No votes have been submitted yet.

English