The little postman travels and makes friends from Europe - Ο Μικρός Ταχυδρόμος ταξιδεύει και γνωρίζει φίλους από την Ευρώπη

Submitted by perttula on Tue, 23/06/2020 - 18:32

General Info


The little postman travels and makes friends from Europe - Ο Μικρός Ταχυδρόμος ταξιδεύει και γνωρίζει φίλους από την Ευρώπη
Abstract

Kindergarten students are at an age that is crucial in acquiring positive values ​​and principles without prejudices, and in creating such attitudes and perceptions of important issues that will later make them active citizens who will be able to decide, participate, take initiatives, and ultimately act responsibly.

In recent years, there have been significant population movements across the European continent. As a result, the multilingual culture and multicultural composition have changed in the European societies.

The inspiration for the present work was the participation in the European project called "Teachers4Europe" and the creation of the project "The little postman travels and makes friends from Europe".

 

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου βρίσκονται σε μια ηλικία που είναι καθοριστική στην απόκτηση θετικών αξιών και αρχών χωρίς προκαταλήψεις και στη δημιουργία στάσεων και αντιλήψεων σε σημαντικά ζητήματα, οι οποίες αργότερα θα τους καταστήσουν ενεργούς πολίτες που θα αποφασίζουν, θα συμμετέχουν, θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και τελικά θα δρουν υπεύθυνα.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές ως προς την πολύγλωσση -πολυπολιτισμική σύνθεση των Ευρωπαϊκών κοινωνιών με τις συνεχείς μετακινήσεις  των ανθρώπων στο γεωγραφικό χώρο της.

Αφορμή για την παρούσα εργασία αποτέλεσε η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα «Teachers4Europe» και η υλοποίηση ενός σεναρίου με θέμα  «Ο μικρός Ταχυδρόμος ταξιδεύει και γνωρίζει φίλους από την Ευρώπη».

 


Practice's Language
Greek
STEAM discipline
Technology
License
CC BY-NC-SA
Leading author of the practice
Μαρία Πέρττουλα, Αναστασία Κωνσταντινοπούλου
Author's occupation
Kindergarden teachers
Author's organization
Kindergarden

Audience and Educational Framework


Audience
Educator
Students
Audience competence
Beginner
Age Range
5-6
Educational/Training framework
Kindergarden

Educational Details


Educational Subject
Ανθρωπογενές και Φυσικό περιβάλλον, Γλώσσα, Μαθηματικά, Δημιουργία και έκφραση, Πληροφορική
Description of the practice

                                                                       Europe

Α΄ Φάση σχεδιασμός της εργασίας

Το σχέδιο εργασίας  με θέμα «Ο μικρός Ταχυδρόμος ταξιδεύει και γνωρίζει φίλους από την Ευρώπη» δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής του 71ου Νηπιαγωγείου  Πατρών στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4Europe υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Π.Δ.Ε. σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο και Ambassador του T4E, Μαναριώτη Χρήστο, και με την υποστήριξη των Ambassadors του T4E Δυτικής Ελλάδας.

 Το σχέδιο εργασίας εντάχθηκε στη διδακτική προσέγγιση της θεματικής όπως αυτή ορίζεται από το Δ.Ε.Π.Π.Σ (2003) για το Νηπιαγωγείο. Οι δραστηριότητες ήταν οργανωμένες διαθεματικά  και συνδύαζαν τη μάθηση με το παιχνίδι.  Επιπλέον, με τις βιωματικές τεχνικές, παιχνίδια ρόλων-δραματοποίηση και με τη συνεχή οργάνωση των μαθητών σε ομάδες, διευκολύνθηκαν στην ανάπτυξη συνεργατικών δεξιοτήτων για την επίτευξη του εκάστοτε κοινού σκοπού.

Σκοπός ήταν να καλλιεργηθεί  ένας  διαπολιτισμικός διάλογος, ο οποίος θα ενισχύσει το αίσθημα των μαθητών ότι είναι μέλη μιας ευρύτερης Ευρωπαϊκής κοινότητας.

Στόχοι

α. ως προς τη μαθησιακή διαδικασία:

Να γνωρίσουν τα παιδιά τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ιστορία της και τις αξίες που πρεσβεύει.

Να γνωρίσουν το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, τις σημαίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και  τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να κατανοήσουν το γεγονός ότι οι λαοί που την συνθέτουν παρά τις διαφορές τους έχουν και ομοιότητες.

Να γνωρίσουν το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από το Δία.

Να αντλήσουν πληροφορίες για πόλεις και περιοχές διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών.

Να έρθουν σε επαφή  με την πολυγλωσσία των κρατών μελών.

β. ως προς τις αξίες και συμπεριφορές

Να καλλιεργήσουν και να προωθήσουν τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ενότητας και της συνοχής.

Να αποδέχονται ανθρώπους με διαφορετικές γλωσσικές, πολιτιστικές ή θρησκευτικές καταβολές, να συνεργάζονται και να οικοδομούν δεσμούς φιλίας μαζί τους.

Να επικοινωνούν με δημιουργικό τρόπο και να έχουν ενεργητική συμμετοχή  και ανάπτυξη πρωτοβουλιών.

Να μάθουν να εργάζονται ομαδικά και συνεργατικά και να σέβονται τη γνώμη και το λόγο του άλλου.

γ. ως προς τις Νέες Τεχνολογίες

Να αποκτήσουν θετική στάση ως προς τη χρήση των ΤΠΕ.

Να αξιοποιήσουν δεξιότητες της τεχνολογίας  ως εργαλεία για διερευνήσεις, αναζητήσεις και παραγωγές.

    Οι μαθητές  διερεύνησαν  το θέμα του σχεδίου εργασίας από τις ήδη υφιστάμενες γνώσεις τους, αντλώντας πληροφορίες από πολλές πηγές (π.χ. βιβλία, γονείς, το διαδίκτυο). Για την επίτευξη των στόχων αξιοποιήθηκαν δύο Ευρωπαϊκά eTwinning προγράμματα σε συνεργασία με ευρωπαϊκά σχολεία και επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν συμβατικοί και ηλεκτρονικοί χάρτες, σημαίες, χαρτόνια, χαρτιά, χρώματα, κάρτες, ανακυκλώσιμα υλικά και βίντεο. Σημαντικό ήταν να εμπλακούν οι γονείς και το  ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον σε αυτή την εκπαιδευτική  δράση.

    Οι πάρα κάτω αναφερόμενες δραστηριότητες σχεδιάστηκαν από κοινού και μοιράστηκαν μεταξύ των δύο συναδέλφων ισομερώς στο 71ο Νηπιαγωγείο 2016/2017.

 Εργαλεία και λογισμικά

Εικόνες, τραγούδια, παραμύθια, βίντεο, free YouTube-converter to mp3, τα πολυμεσικά εργαλεία StoryJumper και Padlet, τα λογισμικά οπτικοποίησης και προσομοίωσης  Google Earth και Google Maps, τα λογισμικά παρουσίασης PowerPoint, slideboom και issuu, το λογισμικό δημιουργίας παζλ Jigsaw, το λογισμικό δημιουργίας εγγράφου Google docs και η φόρμα επικοινωνίας twinspace

                                                                       tools

1η δραστηριότητα

Αφορμή για την εργασία αποτέλεσε η συμμετοχή του Νηπιαγωγείου σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με θέμα «Christmas in the world... Ho-ho-ho!!!» με συνεργάτες από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Τουρκία και την Ιρλανδία. Στην τάξη τοποθετήθηκε ο χάρτης της Ευρώπης, γνωρίσαμε τις χώρες συνεργασίας και μέσω των νέων τεχνολογιών ταξιδέψαμε. Στη συνέχεια, έγινε κατασκευή και ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων καρτών.

Επιπλέον, οι μαθητές παρακολούθησαν στο διαδίκτυο live εικόνες και στιγμιότυπα από το χωριό του Αγίου Βασίλη  στη Φινλανδία, άκουσαν ένα Χριστουγεννιάτικο Φινλανδικό παραμύθι και έπαιξαν ένα παραδοσιακό Φινλανδικό Χριστουγεννιάτικο ψυχοκινητικό παιχνίδι. Στο τέλος, δημιουργήθηκε ένα eBook.

Christmas time   Christmas

2η δραστηριότητα

Αναζητήθηκαν εικόνες σημαιών των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα eTwinning μέσω μηχανών αναζήτησης. Ακολούθησαν παιχνίδια μνήμης με τις σημαίες κάρτες, παιχνίδια αντιστοιχίας σημαιών-χωρών, συγκρίσεις χρωμάτων, σχημάτων, ομοιοτήτων και διαφορών. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν πάζλ με τη χρήση του ελεύθερου  λογισμικού  κατασκευής πάζλ Jigsaw

  puzzles   flags

 3η δραστηριότητα

Έγινε μια συζήτηση για την λέξη «Ευρώπη» και ακολούθησε καταιγισμός ιδεών/σχεδιάγραμμα. Δημιουργήθηκε μια γωνιά στην τάξη «Η Ευρώπη μας». Έγινε η ανάγνωση δύο βιβλίων «Η  Ευρωζωϊκή Κοινότητα» και «Τα Αστέρια της Ευρώπης».  Στο τέλος, έγινε ενημέρωση για το ποιες είναι οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρυτές, 24 επίσημες γλώσσες, σημαίες, νόμισμα, τα δικαιώματα των πολιτών και τις θεμελιώδεις αξίες της.

 countries   europe

 4η δραστηριότητα

Η ανάγνωση του μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης από το Δία και η δραματοποίησή του καθώς και η ζωγραφική. Δημιουργήθηκε ένα ebook με το StoryJumper με τις ζωγραφιές και τις φωτογραφίες των παιδιών.

Ακούστηκε ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επειδή δεν είχε στίχους, τα παιδιά δημιούργησαν ένα δικό τους τραγούδι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ύστερα έγινε η ηχογράφηση του.

the Myth   the song

StoryJumper

5η δραστηριότητα

Η συμμετοχή σε ένα σύντομο ευρωπαϊκό  eTwinning πρόγραμμα Our Postcard game με συνεργάτες από την Τσεχία και την Ουγγαρία. Πραγματοποιήθηκε από όλες τις χώρες μια επίσκεψη στο τοπικό Ταχυδρομείο  και ανταλλαγή καρτ ποσταλ από την πόλη τους. Σε συνδυασμό με το θέμα Ταχυδρομείο, έγινε συζήτηση και αναφορά στη λειτουργία του Ελληνικού Ταχυδρομείου, του χθες και του σήμερα, και στους συγχρόνους τρόπους επικοινωνίας. Σύγκριση των γραμματόσημων, παιχνίδια και δημιουργία κολλάζ με τα γραμματόσημα.

post office     the post office

post cards  stamps

6η δραστηριότητα

Επίσκεψη στο  Νηπιαγωγείο Μιντιλογλίου στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4Europe

the visit     

δραστηριότητα

Στο περιβάλλον του Google Earth και Google Maps έγινε «ένα ταξίδι» στις χώρες, οι οποίες ήταν γνωστές στα παιδιά από τα πλαίσια των eTwinning προγραμμάτων. Ακολούθησαν τραγούδια, παραμύθια και παιχνίδια από την Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Φινλανδία.

songs etc

game

 8η δραστηριότητα

Ένα λεξιλόγιο-γλωσσάρι.

game

9η δραστηριότητα

Φυτεύθηκαν «Οι σπόροι της Φιλίας», λουλούδια που είχαν σταλεί από την Ουγγαρία.

flowers

 10η δραστηριότητα

Δραστηριότητες αξιολόγησης

α. Παιχνίδι γνώσεων.

game2

β. Παρακολούθηση βίντεο/ψηφιακής  ιστορίας από όλες τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στην τάξη στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4Europe.

γ. Ψηφοφορία online για τη χώρα που τους είχε εντυπωσιάσει περισσότερο.

game3

δ. Δημιουργία δύο αφισών με θέμα τη φιλία, την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την αγάπη των χωρών- μελών.

ε. Στο τέλος της χρονιάς, στην εκδήλωση για τη «Γιορτή της Ευρώπης», παρουσιάστηκε στο Αχαϊκό Επιμελητήριο το πρόγραμμα σε μορφή βίντεο όλων των δραστηριοτήτων, καθώς και δύο μουσικοκινητικά δρώμενα από τους μαθητές.

festival

 


Duration of practice realisation
5 months
Difficulty
Easy
Educational Use
group work

Learning Outcomes
  • acquire new knowledge
  • develop new skills
  • attain attitudes
  • active learning
  • reflective learning
  • collaborative learning
  • peer-learning
  • Competences Learning
  • learning by playing
  • Learners acquire the fun of gaming computer games in a group.

Αξιολόγηση

Η γνωριμία των μαθητών τόσο με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των χωρών της Ευρώπης αλλά και η επαφή με τις ξένες γλώσσες, τους προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν πρόθυμοι να  συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες. Όσον αφορά το γνωστικό μέρος, ικανοποίησε τις προσδοκίες, δεδομένου ότι το πρόγραμμα απευθύνθηκε και υλοποιήθηκε από παιδιά νηπιακής ηλικίας. Ιδιαίτερες δυσκολίες δεν αντιμετωπίστηκαν στην υλοποίησή του. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος υπήρξε συνεχή συνεργασία με τους γονείς και ενημέρωσή τους για την εξέλιξη του προγράμματος τόσο στο  Νηπιαγωγείο όσο και στις αναρτήσεις στο blog του σχολείου (http://mia-forakaienankairo.blogspot.gr).

Η προστιθέμενη αξία της υλοποίησης ενός Ευρωπαϊκού - πολιτιστικού προγράμματος Τeachers4Europe οφείλεται στην απόκτηση καινούργιων γνώσεων, συμπεριφορών και στάσεων στα διάφορα θέματα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη χώρες της, καθώς και  στην εξάσκηση χρήσης των Νέων Τεχνολογιών. Επιπλέον, προσφέρει δυνατότητες για αλληλεπίδραση και δικτύωση με τα άλλα μέλη του.

Καταλήγοντας, το ταξίδι στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, μέσα από μια μαθησιακή διαδικασία, μπορεί να είναι  ιδιαίτερα μαγευτικό και η εμπειρία ανεπανάληπτη  για όλους τους εμπλεκόμενους.

 


Delivery mode
Face to face learning

Hardware/Software/Other Resources

Kunnas M. (2011), Onnin paras joululahja: Tassulan tarinoita, Otava.

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών Προγραμμάτων Σπουδών και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο. (ΦΕΚ 304/τ. Β’/13-03-03).

Ζαραμπούκα, Σ. ( 1999),  Ευρωζωϊκή Κοινότητα, Πατάκης, Αθήνα

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. (2006). Οδηγός νηπιαγωγού. Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί. Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης. Αθήνα: ΟΕΔΒ.

Παπαϊωάννου Θ-Βαρβαρούση Λ. (2014), Τα αστέρια της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αθήνα

http://www.teachers4europe.gr

www.etwinning.gr

https://twinspace.etwinning.net/28848/home

Εικόνες, τραγούδια και παραμύθια από το διαδίκτυο.

https://www.youtube.com/watch?v=UOUkulXUJ5I

https://en.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82

https://www.youtube.com/watch?v=Yt_oTJT05SA

https://www.youtube.com/watch?v=_ecrJaA_mXg

https://www.youtube.com/watch?v=hv5RbP9fIyk

https://www.youtube.com/watch?v=uZzBmOaxbDA

http://www.teachers4europe.gr/files/t4ekits/Europaixnidia_print.pdf

 «Piosenka dla dzieci Kaczuszki,Kaczuchy»

https://www.youtube.com/watch?v=uSt-IVNcN54

https://www.youtube.com/watch?v=gG7LuQRqz5k

http://edl.ecml.at/Portals/33/sound/hello.mp3

http://www.slideboom.com/presentations/1767412/%CE%9F


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Country that was implemented
Greece
Framework/οrganization that was applied to
Kindergarden

Description, evaluation and lessons learned

The starting point for the work was the participation of the Kindergarten in an European eTwinning program with the theme "Christmas in the world ... Ho-ho-ho !!!" with partners from Poland, Italy, Romania, Lithuania, Portugal, Turkey and Ireland.

Activities which took place during the program:

  • At first, the map of Europe was placed in the classroom and the countries, which took place in a project, were presented to the students. Later, Christmas cards were made and exchanged.
  • In addition, students watched live images and snapshots from the village of Santa Claus in Finland online, listened to a Finnish Christmas fairy tale and played a traditional Finnish Christmas game. Finally, an eBook was created.
  • The flags of the partner countries were searched through online search engines. This activity was followed by memory games with flags, cards, flag-country matching games, color comparisons, shapes, similarities and differences. In addition, puzzles of the flags were created by using the free Jigsaw puzzle construction software.
  • There was a discussion about the word "Europe". The students shared their ideas and thoughts and finally, created a mind map and as well as a corner of "Our Europe" in the classroom. Two books "The Eurozone Community" and "The Stars of Europe" were read. At the end, information was given about the 28 countries of the European Union, it’s founders, 24 official languages, flags, currency, citizens' rights and it’s fundamental values.
  • The study of the myth of the Rapture of Europe by Zeus. It was also dramatized and painted by the students. In addition, an ebook with the students’ drawings and photos was created by StoryJumper.
  • The anthem of the European Union was heard, and because it had no lyrics, the children created their own song about the European Union which was also recorded.
  • Participation in a short European eTwinning program "Our Postcard game" with partners from the Czech Republic and Hungary. All countries visited their local Post Office and exchanged postcards from their city. In combination with the topic of Post Office, there was a discussion and reference to the operation of the Hellenic Post Office, of yesterday and today, and to the modern ways of communication. The students compared their stamps, played games and created collages with them.
  • The visit to the Kindergarten of Midilogli within the framework of the Teachers4Europe program. The students had the opportunity to enjoy a French breakfast, meet new friends and play different games with them during the visit. 
  • A virtual "journey" was made online to the countries that were familiar to the students through eTwinning programs by using Google Earth and Google Maps. This activity was followed by songs, fairy tales and games from Hungary, the Czech Republic, Poland and Finland.
  • A vocabulary-glossary.
  • "The Seeds of Friendship" were planted, flowers that had been sent from Hungary.
  • Online voting for the country that impressed students the most.
  • Creation of two posters on the theme of friendship, peace, solidarity, love of member countries.
  • At the end of the year, at the event for the "Celebration of Europe", the program in the form of video of all activities was presented at the Achaean Chamber, as well as two games by the students.

 

Overall, the students had the opportunity to get to know the customs and traditions of some of the European countries. They also got into contact with foreign languages and actually showed a great interest in them. In addition, the students were always willing to participate in all the activities and there were no particular difficulties in this project’s implementation. The parents were able to follow the progress of the program both at school and on the school blog (http://mia-forakaienankairo.blogspot.gr).

The importance of implementing an European-cultural program “Teachers4Europe” is due to the acquisition of new knowledge, behaviors and attitudes on various issues regarding the European Union and its member countries. It also offers opportunities for interaction and networking with other member countries. In addition, the students and the teachers had a great opportunity to practice their New Technologies skills. In conclusion, the journey to learning the European Union through this kind of learning process can be a very magical and unrepeatable experience for both the students and the teachers.

 


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Rate this Practice

2 votes with an average rating of 0.5.

English