"Τρώμε πρωινό, ξεκινάμε τη μέρα με χαρά". "We have breakfast, we start the day with joy"

Submitted by adagourn@gmail.com on Thu, 11/03/2021 - 21:09

General Info


"Τρώμε πρωινό, ξεκινάμε τη μέρα με χαρά". "We have breakfast, we start the day with joy"
Abstract

The rise for the creation of our practice was the fact that many of our students came to school without having eaten breakfast. The aim of our practice was to emphasize the value of breakfast for our body while at the same time our students would acquire in the subject of French language vocabulary and expressions to prepare or order breakfast. We intended acquiring knowledge in a gaming and experiential way as well as skills such as volunteering because our action included role-playing, classroom breakfast preparation and gathering food for the oranisation "Smile of the Child". We believe that our students were initially given the opportunity to develop co-operation, team spirit and responsibility. Then, through experiential breakfast preparation and the application of the rules of good behavior on the table, they developed skills necessary for their lives. At the same time their creativity developed with the creation of sous plats while students were at all stages at the heart of the action. In the end they were able to understand basic vocabulary for foods in French, to distinguish the value of healthy breakfast, good nutrition and to participate creatively in the prepatation of breakfast while using technology tools to find recipes and promote them. They therefore acquired digital skills and strengthened themselves and the teachers involved. Our action consisted of Steam training because on the one hand different specialties were involved, on the other hand the multifaceted development of our students, mental, emotional and social, was supported in the acquisition of knowledge and skills through authentic experiences and observations. After the completion of the action, our students responded to a questionnaire evaluating it while it was presented to the entire educational community at the end of the year, generating enthusiasm and positive feedback mobilizing the interest and involvement of the participants.

Το έναυσμα για τη δημιουργία της πρακτικής μας ήταν το γεγονός ότι πολλοί μαθητές μας έρχονταν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό. Στόχος της πρακτικής μας  ήταν να τονίσουμε την αξία του πρωινού για τον οργανισμό μας ενώ παράλληλα οι μαθητές μας θα κατακτούσαν στο γνωστικό αντικείμενο της Γαλλικής Γλώσσας λεξιλόγιο και εκφράσεις για να προετοιμάσουν ή να παραγγείλουν πρωινό. Αποσκοπούσαμε στην απόκτηση γνώσεων με παιγνιώδη και βιωματικό  τρόπο αλλά και δεξιοτήτων, όπως ο εθελοντισμός διότι η δράση μας περιείχε παιχνίδι ρόλων, προετοιμασία πρωινού στην τάξη καθώς και συγκέντρωση τροφίμων για το Χαμόγελο του Παιδιού. Θεωρούμε ότι δόθηκε αρχικά στους μαθητές μας η δυνατότητα να αναπτύξουν τη συνεργατικότητα, το ομαδικό πνεύμα και την υπευθυνότητα. Στη συνέχεια μέσω της βιωματικής προετοιμασίας πρωινού και της εφαρμογής των κανόνων καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι, ανέπτυξαν δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή τους. Παράλληλα η δημιουργικότητά τους αναπτύχθηκε με τη δημιουργία sous plats ενώ οι μαθητές βρίσκονταν σε όλα τα στάδια στο επίκεντρο της δράσης. Στο τέλος ήταν ικανοί να κατανοούν βασικό λεξιλόγιο για τις τροφές στα Γαλλικά, να διαχωρίζουν την αξία του υγιεινού πρωινού, της καλής διατροφής και να μετέχουν οι ίδιοι με δημιουργικό τρόπο στην προετεμοιμασία του πρωινού ενώ χρησιμοποίησαν  εργαλεία τεχνολογίας για την εύρεση συνταγών αλλά και την προβολή τους. Συνεπώς απέκτησαν ψηφιακές δεξιότητες και ενδυναμώθηκαν τόσο οι ίδιοι όσο και οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί. Η δράση μας αποτέλεσε εκπαιδευση Steam διότι αφενός ενεπλάκησαν διαφορετικές ειδικότητες, εφετέρου υποστηρίχθηκε η πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ενώ υποστηρίχθηκαν στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω αυθεντικών εμπειριών και παρατηρήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της δράσης οι μαθητές μας απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αξιολογώντας την, ενώ παρουσιάστηκε σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα στο τέλος της χρονιάς, προκαλώντας ενθουσιασμό και θετικά σχόλια, κινητοποιώντας το ενδιαφέρον και την εμπλοκή των συμμετεχόντων


STEAM2021 Conference
On
Practice's Language
Greek
STEAM discipline
Technology
Arts
Technology Area/Topic
Informatics
APP design
Art Area/Topic
Language Arts
Physical education
Painting, sculpture, architecture
License
CC BY-NC-SA

Audience and Educational Framework


Audience
Students
Audience competence
Beginner
Educational/EQF level
1
Age Range
13-14
Educational/Training framework
Middle/junior high school

Educational Details


Educational Subject
Γαλλικά, Οικιακή Οικονομία, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή
Description of the practice

Δεδομένου ότι το Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών Ξένων Γλωσσών (ΕΠΣ-ΞΓ) αποτελεί το αναγκαίο πλαίσιο αναφοράς για τη διδακτική των ξένων γλωσσών στο σχολείο, η σχεδίασή του είναι εργαλείο για τον εκπαιδευτικό ώστε να αναπτύσσει το δικό του αναλυτικό πρόγραμμα και να οργανώνει το μάθημά του συμπληρώνοντας το σχολικό εγχειρίδιο με αξιοποίηση ή δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού. 

 Η πρακτική μας ακολούθησε μαθητοκεντρικές, διερευνητικές διαδικασίες, απελευθερωμένες στον μέγιστο βαθμό από αυστηρές «φάσεις» μαθήματος, όπως προτείνεται στο ΕΠΣ-ΞΓ, και  στηρίχθηκε στην εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων γνωσιακού μετασχηματισμού, «νοητικές διεργασίες» των οποίων  ο σχεδιασμός δύσκολα μπορεί να εναρμονιστεί με την έννοια του αυστηρού χρονοπρογραμματισμού και βηματισμού ενός σχεδίου μαθήματος. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός, ότι απαιτείται διαφορετικός χρόνος υλοποίησης που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό δυσκολίας της μαθησιακής πράξης, το γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών, τους διάφορους τύπους μάθησης και τις πολλαπλές νοημοσύνες που εμφανίζονται σε κάθε μαθητή ή σε μαθησιακή ομάδα. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός μας σύμφωνα με τη θεώρηση της Νέας Μάθησης, ήταν απαλλαγμένος από λεπτομερείς περιοριστικές προδιαγραφές χρόνου και βηματισμού, αφού κάτι τέτοιο θα επανέφερε τη διδακτική διαδικασία από την επιθυμητή μετασχηματίζουσα μάθηση στη μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη αυστηρά καθοδηγούμενη εκμάθηση.

 Ως εκπαιδευτικοί δεν ήμασταν στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας ούτε αποτελέσαμε μοντέλο μίμησης, κατά συνέπεια επετεύχθη η ανάπτυξη αυτονομίας και αυτενέργειας από το μαθητή. Η πρακτική μας ακολούθησε αυτή τη λογική και υλοποιήθηκε  με επιτυχία αφ΄ης στιγμής ως εκπαιδευτικοί  κατανοήσαμε και ενστερνιστήκαμε τη θεωρητική κοινωνικο-πολιτική βάση, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στις αρχές : γλώσσα για την κοινωνία και σχολείο για το μαθητή. Σκοπός της πρακτικής που εφορμόσαμε στην τάξη ήταν να εμπεδώσουν οι μαθητές με παιγνιώδη τρόπο λεξιλόγιο και γραμματικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη διατροφή χρησιμοποιώντας τα ως προφορική δεξιότητα, να επιλέγουν πληροφορίες που σχετίζονται με τη διατροφή και να παράγουν μικρά κείμενα πρόσκλησης σε γεύμα. Θεωρούμε ότι τους δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία όπως για παράδειγμα τα διατροφικά στοιχεία και τη σημασία της σωστής πρόσληψής τους στην καθημερινότητά μας. Η πρακτική μας είναι διεπιστημονική δίοτι συνέδεσε τα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα, Γαλλικά, Οικιακή οικονομία, Τεχνολογία, Καλλιτεχνικά, Πληροφορική και Φυσική Αγωγή.  Η πρότασή μας για την πρακτική είναι «Τρώμε πρωινό, ξεκινάμε τη μέρα με χαρά». « We have breakfast, we start the day with joy». « Nous prenons le petit déjeuner, nous commençons le jour avec de la joie ». Η πρακτική εφαρμόστηκε σε μαθητές της β γυμνασίου μετά το πέρας της διδασκαλίας της α’ ενότητας (ενότητα 4 αναγράφεται στο βιβλίο Action France τεύχος β’), συνεπώς οι μαθητές μας γνώριζαν ήδη λεξιλόγιο και γραμματικά φαινόμενα ενώ η εφαρμογή τους λειτούργησε προσθετικά στην προηγούμενη γνώση. Θεωρούμε  ότι υποστήριξε την πολύπλευρη ανάπτυξη του μαθητή, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική διότι χρησιμοποίησε το λεξιλόγιο για να φέρει τα υλικά που απαιτούνταν για την παρασκευή του πρωινού, επίσης ερεύνησε στο διαδίκτυο ή ρώτησε τους γονείς του για συνταγές μαγειρικής, έμαθε βιωματικά διότι κατασκεύασε sous plats και προετοίμασε το πρωινό, συζήτησε για την ευεργετική αξία του για τον οργανισμό και την υγεία του, συνεργάστηκε με τους συμμαθητές του και τέλος πηγαίνοντας τρόφιμα στο Χαμόγελο του παιδιού, ανέπτυξε αισθήματα εθελοντισμού και φιλανθρωπίας.

Αρχικά συζητήσαμε με τους μαθητές μας για την ευεργετική αξία του πρωινού για τον οργανισμό μας και τους αναφέραμε ότι ένα πλούσιο πρωινό συντελλεί στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του, σωματική και πνευματική, παρέχοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων, θέματα που είχαν συζητηθεί και στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας. Αναφέραμε υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές, τη σημασία της καλής διατροφής από το βιβλίο οικιακής οικονομίας, έγινε προβολή αφισών και δημιουργία κολάζ ομαδικά.

Οι μαθητές κατασκεύασαν ομαδικά sous plats στο μάθημα της Τεχνολογίας τα οποία ήταν χάρτινα ή ξύλινα και τα διακόσμησαν με ζωγραφιές.

Στο μάθημα των Γαλλικών, χωρίσαμε την τάξη μας που αποτελούνταν από 20 μαθητές σε 05 ομάδες, 4 μαθητές ανά ομάδα. Η επιλογή των ομάδων έγινε με τη βοήθεια των μαθητών, χωρίς να ασκηθεί πίεση ενώ σε κάθε ομάδα συμμετείχαν αγόρια και κορίτσια με διαφορετικές μαθησιακές επιδόσεις. Οι μαθητές με brainstorming ανέφεραν τι τρώνε για πρωινό και οι λέξεις γράφτηκαν  στον πίνακα από τους μαθητές στη γλώσσα στόχο, στα Γαλλικά.  Αναφερθήκαμε στη σημασία της σωματικής άσκησης ως συνεξάρτηση με την καλή διατροφή ενώ έγινε  σύνδεση με το μάθημα της Φυσικής αγωγής.

Βγήκαμε από την τάξη και πήγαμε στο προαύλιο όπου σε συνεργασία με τον διδάσκοντα φυσικής αγωγής οι μαθητές μας έκαναν γυμναστική, τρέξιμο, ασκήσεις.

Στη συνέχεια παίξαμε παιχνίδια ρόλων με θέμα "παραγγέλνω στο εστιατόριο", "ψωνίζω στο σούπερμάρκετ" και έγραψαν ομαδικά προσκλήσεις για φαγητό σε φίλο στα Γαλλικά,  

Ορίσαμε ποια υλικά θα φέρει η κάθε ομάδα την επόμενη φορά στην τάξη για να παρασκευάσουμε κρέπες. Στο επόμενο μάθημα παρασκευάσαμε τις κρέπες και τοποθετήσαμε σε μπουφέ στην τάξη μαζί με άλλα είδη για το πρωινό. Οι μαθητές κέρασαν και τους καθηγητές στο γραφείο αλλά και άλλα τμήματα. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα διότι συμμετείχαν ενεργά.

Επιπλέον  συγκέντρωσαν τρόφιμα για το Χαμόγελο του Παιδιού, και αξιολόγησαν τις δράσεις ανώνυμα σε φύλλο που τους δόθηκε. Τέλος,  η δράση παρουσιάστηκε στην παρουσίαση σχολικών προγραμμάτων πριν τη λήξη του σχολικού έτους με τη συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας.   


Duration of practice realisation
4 days - 4 hours
Difficulty
Easy
Educational Use
ομαδική εργασία

Learning Outcomes

Η πρακτική μας ήταν ολιστική διότι τόνισε την ηθική διάσταση του STEAM προωθώντας τη συνεργατικότητα, την αποδοχή και τον σεβασμό των συμμαθητών οι οποίοι εργάστηκαν σε ομάδες. Παράλληλα συνέβαλε στην προσωπική ανάπτυξη των μαθητών που απέκτησαν νέα γνώση σε σχέση με τη διατροφή στα Γαλλικά, λεξιλόγιο, πρόσκληση σε φίλο για φαγητό όπου πρέπει να αναγράφεται η μέρα, η ώρα, ο τόπος κλπ. αλλά και δεξιότητες προετοιμασίας πρωινού και καλής συμπεριφοράς. Η προσέγγισή μας ήταν ολιστική, διότι συνέδεσε τις διαφορετικές συνιστώσες, γνώσεις, προετοιμασία πρωινού, υγιεινή διατροφή, απαραίτητα σκεύη μαγειρικής, σωματική άσκηση, κατασκευή sous plats, χωρίς να αποτελεί απλώς άθροισμά τους.

Οι μαθητές μας  διερεύνησαν  με αυτόνομο και δημιουργικό τρόπο συνταγές μαγειρικής στο διαδίκτυο και στον οικογενειακό περίγυρο και εξάσκησαν βασικές δεξιότητες όπως είναι αυτή της προετοιμασίας πρωινού ή η αγορά προϊόντων για την υλοποίησή του. Η εξάσκηση βασικών δεξιοτήτων επετεύχθη επιπλέον με τα παιχνίδια ρόλων όπου εφαρμόστηκαν οι προτάσεις για παραγγελία φαγητού σε εστιατόριο ή το λεξιλόγιο για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Είναι συνεπώς γεγονός ότι προήχθησαν οι ικανότητες και οι δεξιότητες των μαθητών μας.

1. Η γνώση κατακτήθηκε και  δεν προσφέρθηκε έτοιμη μέσω πρακτικών όπως η «παράδοση» ή η «μετάδοση» πληροφοριών σε μαθητές-παθητικούς δέκτες πληροφοριών οι οποίοι θα έπρεπε να τις απομνημονεύσουν.

2. Οι γνώσεις που έχει ήδη αποκτήσει ο μαθητής εντός και εκτός σχολείου ήταν εξίσου σημαντικές για την πορεία προς τη γνώση με τα νέα αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης και αξιοποιήθηκαν κατά τη μαθησιακή διαδικασία.

3. Δεδομένου ότι οι μαθητές δεν είναι όλοι ίδιοι, διαφέρουν ως προς τα ενδιαφέροντα, τις επιδιώξεις, τις αντιλήψεις, τα μαθησιακά στυλ και τις νοημοσύνες (Gardner, 1993) που έχουν αναπτύξει, σεβαστήκαμε και λάβαμε υπόψη τα παραπάνω κατά το σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση του μαθήματος.

4. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδακτική και μαθησιακή πράξη προσέφεραν δυνατότητες όπως: πολυτροπικά κείμενα, διαδραστικότητα, άμεση επαφή με το γλωσσικό περιβάλλον της γλώσσας στόχου σε πραγματικό χρόνο.

5. Η «βιωματική μάθηση» ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική.

6. Συνθήκες χρήσης της γλώσσας και επικοινωνίας δημιουργήθηκαν  σε μαθησιακά περιβάλλοντα που καλλιέργησαν τη συνεργατικότητα.

7. Η παιδαγωγική βάση του ΕΠΣ-ξγ βρίσκεται στη θεωρία της Νέας Μάθησης, σύμφωνα με την οποία η ικανότητα της μάθησης ενυπάρχει στη φύση του ανθρώπου. Η μάθηση συντελείται μέσω μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ των ανθρώπων αλλά και βάσει της επίδρασης που ασκεί το περιβάλλον στον άνθρωπο. Επίσης, η μάθηση μπορεί να πραγματωθεί και μέσω της δράσης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Κυρίαρχη θέση στη θεωρία της Νέας Μάθησης έχει η άποψη ότι η μάθηση εξελίσσεται μέσω μετασχηματισμών. Ο μαθητής συνεπώς κλήθηκε να τροποποιήσει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις, αντιλήψεις και πρακτικές του αποκτώντας νέες εμπειρίες αλλά χρησιμοποιώντας τες παράλληλα ως βάση για την πρόοδό του.


Orientation/Focus
acquire new knowledge
develop new skills
Life long learning, students awareness about what they know and what they're able to do
Delivery mode
Face to face learning

Hardware/Software/Other Resources

Συνεργατική μάθηση μέσω δημιουργίας ομάδων για τη δημιουργία όλων των δραστηριοτήτων, εκμάθηση ικανοτήτων που σχετίζονται με τη δημιουργία πρωινού, την απόκτηση γνώσεων στη Γαλλική γλώσσα σε θέματα σχετιζόμενα με το φαγητό  και διαδραστική μάθηση μέσω της αλληλεπίδρασης των μαθητών και των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Country that was implemented
Greece
Framework/οrganization that was applied to
16ο Γυμνάσιο Πάτρας
Audience size
20

Description, evaluation and lessons learned

 Η πρακτική μας χρησιμοποίησε τη σύγχρονη τεχνολογία διότι οι μαθητές μας διερεύνησαν στο διαδίκτυο για συνταγές ενώ στηρίχθηκε στα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών. Υποστηρίχθηκε  η αρχική επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης, συνεργατικότητας, ευελιξίας. Η παρουσίαση των δράσεων στους γονείς στο τέλος της σχολικής χρονιάς προσέφερε χαρά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που μοιράστηκε θετικές εμπειρίες. Στη διάρκεια των επι μέρους δράσεων της πρακτικής μας ενισχύαμε με κάθε δυνατό τρόπο το θετικό και υποστηρικτικό κλίμα, ενώ ενεργήσαμε ως διευκολυντές της μάθησης προσπαθώντας να αποκτήσουν οι μαθητές μας τη γνώση μέσα από πολυαισθητηριακές προσεγγίσεις.

Επιπλέον η πρακτική μας ήταν μια κοινωνική δραστηριότητα  με ανθρώπινη αλληλεπίδραση και συναισθηματική εμπλοκή, διότι οι μαθητές μας μοιράστηκαν αρμοδιότητες σχετικά με τα προϊόντα που έφεραν στην τάξη, ΄ετοίμασαν πρωινό ομαδικά, έπαιξαν παιχνίδια ρόλων, ψυχαγωγήθηκαν αλλά και συγκέντρωσαν τρόφιμα για το Χαμόγελο του παιδιού. Επιπλέον ήταν μαθητοκεντρική διότι στόχευσε παράλληλα με την εκμάθηση φράσεων και λεξιλογίου στο να επηρεάσει τους μαθητές σχετικά με την υγιεινή διατροφή, την καλή συμπεριφορά στο τραπέζι, τον τρόπο πρόσκλησης φίλου για φαγητό  αλλά και την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς

Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του τμήματος Β1 και οι ομάδες αποτελούνταν από αγόρια και κορίτσια λαμβάνοντας υπόψη την ισότητα των φύλων και αποκλείοντας στερεότυπα που προβάλουν την προετοιμασία φαγητού ή το στρώσιμο τραπεζιού ως γυναικεία υπόθεση. Η εμπλοκή τους ήταν ισότιμη σε όλες τις δραστηριότητες.

Τα σκουπίδια που μαζέψαμε μετά το τέλος της προετοιμασίας του πρωινού μοιράστηκαν σε σακούλες ανακύκλωσης και σακούλες σκουπιδιών και έγινε αναφορά ποια υλικά θα βάλουμε στην ανακύκλωση και ποια όχι. Οι ανοιχτές συσκευασίες που δεν καταναλώθηκαν μοιράστηκαν σε μαθητές κατόπιν κλήρωσης ώστε να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι. Κατά συνέπεια λάβαμε υπόψη μας κάποιους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, όπως η ανακύκλωση αλλά και το να μην πετάμε τρόφιμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν χαρτόνια και ξύλα για την κατασκευή των sous plats.

 


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Educational material/resources

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
presentation
Interactivity Type
expositive
Language

English

Educational Resource File


License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
exercise
Language

English

Educational Resource File
Attachment Size
exercices manger_0.pdf 922.9 KB


License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
lecture
Language

English

Educational Resource File


License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
questionnaire
Interactivity Type
expositive
Language

English

Educational Resource File


License
CC BY-NC-SA
Language

English


Rate this Practice

No votes have been submitted yet.

English