Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία

Submitted by olgagiannak on Wed, 24/03/2021 - 16:28

General Info


Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία
Abstract

Το διδακτικό σενάριο αφορμάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2/Covid-19. Το γεγονός ότι έχει επηρεάσει όλα τα επίπεδα της ζωής μας, η οποία μοιάζει να απειλείται, καθιστά τη γνώση του προβλήματος αναγκαία ώστε να καταστεί εφικτή και η διαχείρισή του στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας. Το σενάριο θέλει να καλλιεργήσει την ιδέα να δούμε το πρόβλημα της πανδημίας ως ευκαιρία. Ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό της αντίληψής μας για τη ζωή, που δεν είναι δεδομένη αλλά υπόκειται σε φυσικούς νόμους, ευκαιρία για αλλαγή του υπερκαταναλωτικού προτύπου ζωής που οδήγησε τον πλανήτη σε κατάσταση αδυναμίας, ευκαιρία για αλλαγή αξιακού κώδικα, ευκαιρία για γνώση, για αλληλεγγύη, ευκαιρία να δώσουμε ξανά χώρο στη φύση.

Το διδακτικό σενάριο επιδιώκει να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες το πρόβλημα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2/Covid-19 και  να προβληματιστούν γύρω από τις αιτίες που την προκάλεσαν καθώς και τις πρακτικές διαχείρισης του προβλήματος που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ευημερία μας στο μέλλον. Εμπλουτίζοντας την εκπαίδευση με ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση υγιούς ζωής και την προώθηση της καλής υγείας για όλους και για όλες τις ηλικίες, υπηρετείται ο 3ος στόχος της Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

The project  is based on the special conditions experienced by the world community due to the pandemic of the new coronavirus SARS-CoV-2 / Covid-19. The fact that it has affected all levels of our lives, which seem to be threatened, makes knowledge of the problem necessary to make it possible to manage it to the extent appropriate to each of us. The script wants to cultivate the idea of ​​seeing the pandemic problem as an opportunity. An opportunity to redefine our perception of life, which is not given but is subject to natural laws, an opportunity to change the over-consuming way of life that led the planet to a state of weakness, an opportunity to change values, an opportunity for knowledge, for solidarity, an opportunity to give space to nature again.

The script seeks to familiarize students with the problem of the new SARS-CoV-2 / Covid-19 pandemic and to reflect on the causes that caused it ,as well as the problem management practices that could be adopted in order to ensure our health and well-being in the future. Enriching education with issues related to ensuring a healthy life and promoting good health  for all ages, serves the 3rd goal of Agenda 2030 for Sustainable Development.

 

 


STEAM2021 Conference
On
Practice's Language
Greek
STEAM discipline
Science
Technology
Arts
Mathematics
Science Area/Topic
Biology
Earth Sciences
Technology Area/Topic
ICT
Digital manufacturing
Art Area/Topic
Language Arts
Geography
Multimedia
Graphic designing
Political Science
History
Digital artefacts
Mathematics Area/Topic
Presentation of Maths and physic Graphs
License
CC BY-NC-SA

Audience and Educational Framework


Audience
Educator
Learner
Author
Manager/policy maker
Parents, librarian
Students
Audience competence
Capable
Educational/EQF level
3
Age Range
12-18
Educational/Training framework
Middle/junior high school
Upper high school/lyceum

Educational Details


Educational Subject
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία
Description of the practice

Ο σχεδιασμός του σεναρίου έγινε με βάση τις αρχές της Συνεργατικής Μάθησης, αποφεύγοντας την παραδοσιακή, κατά μέτωπο διδασκαλία και τη συμβατική μετάδοση γνώσεων από τον εκπαιδευτικό. Ο εκπαιδευτικός δρα περισσότερο ως διευκολυντής της μάθησης. Κυρίαρχο στοιχείο στο σχεδιασμό των εφτά δραστηριοτήτων είναι το πλέγμα των αλληλεπιδράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των μαθητών/τριών, μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικού υλικού. Το σενάριο εξελίσσεται με βάση την αρχή της διαδραστικότητας, που μπορεί να προάγει τη συνοικοδόμηση της γνώσης μέσω της συνεργασίας και της κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, μέσω της διαδραστικότητας προάγεται η ανάπτυξη σύνθετης σκέψης (εξωτερίκευση, διατύπωση, επιχειρηματολογία και διαπραγμάτευση νοημάτων), η εις βάθος επεξεργασία των πληροφοριών, ο σχηματισμός ομάδων και η ενεργός  συμμετοχή-συνεργασία των εκπαιδευομένων σ’ αυτές, η επίτευξη ατομικών και ομαδικών στόχων, η εκπόνηση σύνθετων (ατομικών-ομαδικών) αυθεντικών δραστηριοτήτων, η ανάληψη διακριτών ρόλων, η επικοινωνία, η προσπέλαση και αξιοποίηση μαθησιακού υλικού, κ.ά. Προτείνεται ο χωρισμός σε ομάδες τριών – τεσσάρων μαθητών, ανάλογα με το συνολικό αριθμό του τμήματος. Είναι χρήσιμο να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία κατά το δυνατό ανομοιογενών ομάδων (π.χ. ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες ή το φύλο) και να προτρέπουμε την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών, καθώς και να καλλιεργούμε το αίσθημα κοινής ευθύνης για το αποτέλεσμα της μάθησης.

Το σενάριο σχεδιάστηκε επίσης με βάση τις αρχές της Διερευνητικής Μάθησης που προκρίνεται ως μια από τις καταλληλότερες και αποδοτικότερες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη και καλλιέργεια επιστημονικών δεξιοτήτων (συλλογή και ανάλυση δεδομένων, διαμόρφωση υποθέσεων, έλεγχος, επιβεβαίωση υποθέσεων και θεωριών κ.ά.). Μπορεί να κινητοποιήσει τους μαθητές να εμπλακούν ενεργά στη μάθηση, να οικοδομήσουν τη γνώση μέσω έρευνας, πειραματισμού και ανακάλυψης σε αυθεντικές καταστάσεις (όπως το πρόβλημα της πανδημίας που τόσο έντονα βιώνουν οι μαθητές και η παγκόσμια κοινότητα), ενισχύοντας παράλληλα τις δεξιότητες κριτικής και αναλυτικής σκέψης. Οι μαθητές/τριες θα ανακαλύψουν μόνοι τους τα βαθύτερα αίτια της πανδημίας και μέσα από τη δημιουργία ψηφιακών επικοινωνιακών εργαλείων  θα προτείνουν μέτρα διαχείρισης της πανδημίας και θα εμπλακούν σε βιωματικές δράσεις για το περιβάλλον.  Σύμφωνα με το μοντέλο της Διερευνητικής Μάθησης, στο σχεδιασμό του διδακτικού σεναρίου ακολουθούνται τα εξής βήματα: 1.Εμπλοκή-Προσανατολισμός 2.Εννοιολόγηση και αναγνώριση πρότερης γνώσης 3.Έρευνα 4.Συμπεράσματα - Ερμηνεία των αποτελεσμάτων 5. Συζήτηση.

Το σενάριο ενσωματώνει τις ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαιδευτική πρακτική, επομένως προϋποθέτει ότι οι μαθητές/τριες είναι εξοικειωμένοι με την Τεχνολογία της Πληροφορίας και των Τεχνολογιών (ΤΠΕ). Επιδιώκει να αξιοποιήσει σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης, που προωθούν τη συνεργατική και διερευνητική μάθηση. Καλλιεργεί περιβάλλοντα μάθησης που έχουν αναπτυχθεί μέσω υπολογιστή και εκπαιδευτικά εργαλεία (λογισμικά και πλατφόρμες εκπαίδευσης από απόσταση) που αξιοποιούν τις τεχνολογίες των δικτύων υπολογιστών, των συστημάτων υπερμέσων, κ.ά. Γενικότερα, προωθεί την ηλεκτρονική-τεχνολογικά υποστηριζόμενη μάθηση, στην οποία οι ΤΠΕ και κυρίως το Διαδίκτυο (Internet) κι ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) αξιοποιούνται ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία και προώθηση διασυνδέσεων, σχέσεων και δράσεων μεταξύ των μαθητών/τριών, μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτών, καθώς και μεταξύ των μαθητών/τριών και των πόρων μαθησιακού υλικού και των μαθησιακών εργαλείων. Παράλληλα, οι ΤΠΕ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία, διάχυση, αποθήκευση, διαχείριση και αξιολόγηση της μάθησης.

Αρχικά, επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με το πρόβλημα της πανδημίας του Covid-19. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, συνθέτοντας μια χρονογραμμή των πανδημιών που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας θα εντοπίσουν τον κοινό παρονομαστή όλων αυτών των πανδημιών, τις ζωονόσους, που προκαλούν τις πανδημίες. Αξιοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο infographic δημιουργούν ένα επικοινωνιακό μέσο που αναδεικνύει αφενός τη σύνδεση των πανδημιών με τα ζώα, αφετέρου την ανθρώπινη αδιαφορία για την επίπτωση που έχει στην ανθρωπότητα η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων και η εκμετάλλευση της άγριας πανίδας. Στη συνέχεια επικοινωνούν τα μηνύματα σε ευρύ κοινό χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διδακτική πορεία συνεχίζεται οδηγώντας τους μαθητές/τριες πιο βαθιά  στο πρόβλημα. Διερευνούν τα αίτια της συχνότητας εμφάνισης των πανδημιών, που είναι περιβαλλοντικά, και μέσω ενός συνεργατικού εγγράφου συνθέτουν έναν συγκεντρωτικό κατάλογο των αιτιών που συμβάλλουν στην έξαρση των επιδημιών.

Πάνω στο ίδιο θέμα θα εργαστούν και στη συνέχεια, οπτικοποιώντας τα  αίτια,  δουλεύοντας αυτή τη φορά με ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό εργαλείο, το κόμικ, που  μπορεί  να ενεργοποιήσει  πολλαπλούς τύπους μάθησης, να αναδείξει δεξιότητες και να δημιουργήσει ένα συνεργατικό και επικοινωνιακό περιβάλλον ιδιαίτερα αγαπητό στους μαθητές/τριες. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, μέσα από τη συγκριτική μελέτη δημοσιευμάτων για την πανδημία, αξιολογούν πληροφορίες, μαθαίνουν πώς θα κινηθούν με ασφάλεια στο διαδίκτυο ώστε να αποφεύγουν τις παγίδες της παραπληροφόρησης και αξιοποιώντας ένα συνεργατικό ψηφιακό εργαλείο γράφουν το δικό τους άρθρο για την πανδημία, αντλώντας υλικό από έγκυρες πηγές. Η διδακτική πορεία ολοκληρώνεται με την παραγωγή βίντεο από τους μαθητές/τριες, που εστιάζει στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη διασφάλιση της υγείας του πλανήτη στο μέλλον.

Το διδακτικό σενάριο ολοκληρώνεται με αξιολόγηση σε πολλαπλά επίπεδα μέσω ρουμπρίκας αξιολόγησης.


Duration of practice realisation
11 hours
Difficulty
Medium
Educational Use
group work: ομαδική εργασία

Learning Outcomes

Μετά το τέλος της δραστηριότητας, οι μαθητές θα είναι σε θέση:

Να απαριθμούν και να διατυπώνουν τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19 και γενικότερα των πανδημιών στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Να ερμηνεύουν και να κατανοούν τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν τις πανδημίες.

Να χρησιμοποιούν την κεκτημένη γνώση στη δημιουργία πολυτροπικών εκπαιδευτικών μέσων και να μετατρέπουν τη θεωρία σε πράξη.

Να αναλύουν πληροφορίες και να ανιχνεύουν κίνητρα και αιτίες.

Να εντοπίζουν τα βασικά στοιχεία ενός προβλήματος, να προχωρούν σε γενικεύσεις και να διεξάγουν συμπεράσματα.

Να ερμηνεύουν διαγράμματα και πίνακες

Να συνεργάζονται αποτελεσματικά σε πλαίσιο ομάδας

Να ελέγχουν δεδομένα, να επικρίνουν ή να υποστηρίζουν απόψεις βάσει κριτηρίων.

Να επιλύουν προβλήματα μέσα από ποικίλους τρόπους έκφρασης.

Να συνδέουν τα ζητήματα του περιβάλλοντος με την υγεία των ανθρώπων.

Να εκτιμούν αξίες που προάγουν την υγεία και το περιβάλλον.

Να υπερασπίζονται την προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων.

Να εκφράζονται δημιουργικά και να παράγουν βίντεο, αφίσες, κόμικς, συνεργατικά κείμενα και χρονογραφήματα με περιεχόμενο μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να χρησιμοποιούν εποπτικά μέσα και ψηφιακά εργαλεία.

Να υποστηρίζουν προσωπικές απόψεις και να επικρίνουν κοινωνικές πρακτικές.

Να δρουν ως ενεργοί πολίτες, με αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης.


Orientation/Focus
acquire new knowledge
develop new skills
attain attitudes
Life long learning, students awareness about what they know and what they're able to do
Delivery mode
Online learning


Implementation

(where and how the practice was implemented)




Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Educational material/resources
Project ΠΑΝΔΗΜΙΑ: να το δούμε ως ευκαιρία

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
handout
Interactivity Type
mixed
Language

Greek

Educational Resource File
More comments about this Resource

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει ένα σύνολο εφτά δραστηριοτήτων που μπορεί να υλοποιηθεί ως ένα μακράς χρονικής διάρκειας project είτε στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφορία είτε στο πλαίσιο εργαστηρίων δεξιοτήτων (θεματική: Φροντίζω το περιβάλλον - Περιβάλλον) εντός του ωρολογίου προγράμματος σπουδών. Παράλληλα, κάθε επιμέρους δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί ως αυτόνομο μάθημα.


Rate this Practice

1 votes with an average rating of 5.

English