Χρησιμοποιώντας το tinkercad για εξ αποστάσεως διδασκαλία

Submitted by gtsirigoti on Thu, 25/03/2021 - 01:09

General Info


Χρησιμοποιώντας το tinkercad για εξ αποστάσεως διδασκαλία
Abstract

Στην εποχή του Covid-19 αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε σε μια καινούρια εκπαιδευτική διαδικασία, την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ειδικά στη διδασκαλία της φυσικής, όπου τα πειράματα και η εξοικείωση των παιδιών με πειραματικές διατάξεις πρέπει να είναι το ζητούμενο, έπρεπε να βρεθούν εναλλακτικές. Θεωρώ ότι η χρήση της πλατφόρμας του tinkercad στη διδασκαλία της φυσικής γενικής παιδείας, Β Λυκείου στο κεφάλαιο του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να προσφέρει πολλά στα παιδιά. Ειδικά αν συνδυαστεί με την πειραματική υποστήριξη, αναγκαστικά με επίδειξη πειραμάτων αλλά και παροχή μετρήσεων για μετέπειτα επεξεργασία, από τα οικεία ΕΚΦΕ.


STEAM2021 Conference
On
Practice's Language
Greek
STEAM discipline
Science
Technology
Engineering
Science Area/Topic
Physics
Technology Area/Topic
Educational Robotics
Engineering Area/Topic
Engineering as Thinkering products to present physics phenomena
License
CC BY-NC-SA

Audience and Educational Framework


Audience
Students
Audience competence
Beginner
Educational/EQF level
6
Age Range
14-17
Educational/Training framework
Middle/junior high school
Upper high school/lyceum
Further education

Educational Details


Educational Subject
Φυσική, Ηλεκτρικά κυκλώματα
Description of the practice

Στη διδασκαλία του κεφαλαίου για το ηλεκτρικό ρεύμα, Β Λυκείου γενικής παιδείας, χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα tinkercad. Δημιουργήθηκε ηλεκτρονική τάξη από τη διδάσκουσα, στην οποία οι μαθητές εισέρχονται με έναν σύνδεσμο κι έναν κωδικό ηλεκτρονικής τάξης, που παρέχει ο καθηγητής κι ένα nickname  που δημιουργεί αυτόματα η πλατφόρμα. 

Ο καθηγητής αναθέτει στους μαθητές όχι μόνο τη δημιουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων, όπου πέρα από τους κλασσικούς αντιστάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πολλά άλλα ηλεκτρικά στοιχεία όπως δίοδοι, μοτέρ, led, πυκνωτές, φωτοαντιστάσεις κ.α. , αλλά να γίνουν χαρακτηριστικές καμπύλες ρεύματος για τα διάφορα στοιχεία όπως και για ηλεκτρικές πηγές, η μελέτη και επιβεβαίωση νόμων. 

Μπορούν επίσης να αποτελέσουν και την πειραματική επίδειξη των ασκήσεων του βιβλίου όπου πολλές φορές η χρήση των αριθμητικών δεδομένων των ασκήσεων , επειδή μάλλον δεν έχουν προσεχθεί ώστε να άπτονται της πραγματικότητας, οδηγεί σε αποτελέσματα που δεν είναι αναμενόμενα για τους μαθητές. Η σύγκριση μεταξύ των θεωρητικών προβλέψεων και των 'πειραματικών' μετρήσεων αποτελεί μια μέθοδο κινητοποίησης των μαθητών προς την ερευνητική μέθοδο για να ανακαλύψουν την αιτία της διαφωνίας. Έτσι δημιουργείται το πρόσφορο έδαφος για να συζητήσουν για πειραματικά σφάλματα και για πρακτικά αποδεκτές τάξεις μεγεθών που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε ένα κύκλωμα που σκοπεύει να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία.

Μπορούμε να προχωρήσουμε κι ένα βήμα παραπάνω και να συνδυάσουμε το coding  κυκλωμάτων με τη χρήση του arduino, είτε με block  όπως το scratch είτε με κώδικα κανονικό (για πιο προχωρημένους μαθητές)  κι έτσι να δοθεί στους μαθητές ένα project  να κατασκευάσουν μια διάταξη αυτοματισμό που θα λύνει ένα πρόβλημα ή θα διευκολύνει μια κοινωνική κατάσταση όπως πχ φανάρια κυκλοφορίας, φυλασσόμενη διάβαση, αυτόματος φωτισμός σκοτεινών χώρων κτλ.

Άρα ενσωματώνουμε άνετα μια μεθοδολογία STEM  ή STEAM  στο μάθημά μας. Η πλατφόρμα αυτή είναι ελκυστική εξίσου και για τα κορίτσια, τα οποία μπορούν να πειραματιστούν με συσκευές που μπορεί να μην έχουν πιάσει μέχρι τότε στα χέρια τους χωρίς τον ανασταλτικό φόβο ότι θα τις καταστρέψουν.

Η παρακολούθηση της πορείας του κάθε μαθητή γίνεται εύκολα από τον καθηγητή, ο οποίος μπορεί να επισκέπτεται την ηλεκτρονική τάξη και να βλέπει-δοκιμάζει την πορεία του κάθε μαθητή ή της ομάδας και να σχολιάζει ή υποδεικνύει ότι χρειάζεται.


Duration of practice realisation
2 months
Difficulty
Medium
Educational Use
assignment, group work, curriculum

Learning Outcomes

Εκτός από ένα υποκατάστατο πειραματικής διαδικασίας, οι μαθητές μυούνται στην επιστημονική μέθοδο, συζητούν μεταξύ τους και με τον καθηγητή, όχι μόνο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τα περίεργα αποτελέσματα που προκύπτουν, αναγκάζονται να διατυπώσουν υποθέσεις για να τα εξηγήσουν και είναι σε θέση με τη χρήση της ίδιας πλατφόρμας (η οποία παρέχει μεγάλη ευελιξία, κατά τη γνώμη μου) να δοκιμάσουν την ορθότητα των υποθέσεών τους.

Επίσης συνδυάζοντας την πληροφορική μπορούν να οδηγηθούν και σε μία κατασκευή η οποία προτείνει λύση σε κάποιο πρόβλημα ή ανάγκη της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, δημιουργεί θετικό κλίμα για τις φυσικές επιστήμες και για τη χρησιμότητα-πρακτικότητα των γνώσεων που αποκομίζουν από το σχολείο.

Ευνοείται η σύνδεση της σχολικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία και τους γονείς, που μπορούν να βοηθήσουν σε αρκετά στάδια ξεκινώντας από τη γνωστοποίηση των τοπικών προβλημάτων μέχρι και τη συνεισφορά τους στην επίλυση.


Orientation/Focus
acquire new knowledge
develop new skills
attain attitudes
Life long learning, students awareness about what they know and what they're able to do
Delivery mode
Online learning

Hardware/Software/Other Resources

Οι μαθητές χρειάζονται πρόσβαση σε υπολογιστή ή tablet με σύνδεση στο διαδίκτυο. Η οθόνη του κινητού είναι πολύ μικρή, τα εργαλεία πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο με αποτέλεσμα να τους δυσκολεύει πολύ.

Στην τελική κατασκευή θα μπορούσαν να έχουν και arduino με διάφορους αισθητήρες κι άλλα υλικά χειροτεχνίας. Το software  που χρειάζεται για τον προγραμματισμό είναι ανοικτό λογισμικό.

 


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Country that was implemented
Greece
Framework/οrganization that was applied to
2nd general Lyceum Kalymnou
Audience size
39

Description, evaluation and lessons learned

Χρόνος εφαρμογής:15 Ιανουαρίου 2021-20 Μαρτίου 2021

Εφαρμογή σε δύο τμήματα της Β Λυκείου κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επίσης εφαρμογή στο club  ρομποτικής για δύο μήνες τα δύο προηγούμενα έτη. Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 15 άτομα σε κάθε χρονιά. Στην περίπτωση αυτή τα παιδιά πραγματοποίησαν κατασκευές με τις οποίες συμμετείχαμε σε διάφορους διαγωνισμούς όπως STEMpowering Youth, και διαγωνισμό ρομποτικής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σάμος.

 


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Educational material/resources

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
simulation
Interactivity Type
active
Language

English

Educational Resource File
More comments about this Resource

https://www.tinkercad.com/

Το Tinkercad είναι ένα δωρεάν, διαδικτυακό πρόγραμμα μοντελοποίησης 3D  και ηλεκτρονικών/ ηλεκτρικών κυκλωμάτων που λειτουργεί σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, γνωστό για την απλότητα και την ευκολία χρήσης του. Επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής τάξης και την εύκολη πρόσβαση σε αυτήν από τον διδάσκοντα. 

 



License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
presentation
Language

English

Educational Resource File
Attachment Size
osos_project_855331.pdf 7.01 MB
More comments about this Resource

Η παρουσίαση ενός από τα project που δημιουργήθηκαν στο σχολείο μας στα πλαίσια του προγράμματος OSOS. Συμμετοχή στο διαγωνισμό ρομποτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία free style. 



License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
presentation
Language

English

Educational Resource File
Attachment Size
osos_project_855332.pdf 4.92 MB
More comments about this Resource

Η παρουσίαση ενός από τα project που δημιουργήθηκαν στο σχολείο μας στα πλαίσια του προγράμματος OSOS. Συμμετοχή στο διαγωνισμό ρομποτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.



License
CC BY-NC-SA
Language

English


Rate this Practice

3 votes with an average rating of 3.7.

English