Διδάσκοντας τις φάσεις της Σελήνης στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Enviado por fpella el Sáb, 10/04/2021 - 21:37

General Info


Διδάσκοντας τις φάσεις της Σελήνης στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Abstracto

Η διδακτική αυτή πρακτική φιλοδοξεί να καλύψει το κενό στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των Φυσικών Επιστημών για το Δημοτικό Σχολείο όσον αφορά στη διδασκαλία των φάσεων της Σελήνης τόσο στη δια ζώσης όσο και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Προτείνεται η διδασκαλία του φαινομένου των φάσεων με εφαρμογή του μοντέλου της εποικοδομητικής διδασκαλίας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ιδέες των μαθητών που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αρχικά οργανώνεται μια δραστηριότητα ανάδειξης και καταγραφής των ιδεών των μαθητών σχετικά με τον εντοπισμό ή όχι του μοτίβου των φάσεων. Ακολουθούν δραστηριότητες γνωστικής σύγκρουσης, διδασκαλίας του φαινομένου με τη χρήση κατάλληλων ηλεκτρονικών εφαρμογών από το διαδίκτυο, καθώς και δραστηριότητες εφαρμογής αλλά και αξιολόγησης και καλλιέργειας μεταγνώσης.

This educational practice aims to fill the gap in the Science Curriculum for Primary Education regarding the teaching of the Moon phases both in physical class and distance education. This is implemented through a constructive instruction model. There are many alternative students’ ideas that have to be considered. At first an activity to accent and record children’s ideas regarding the acknowledgement of the pattern as well as the cause of lunar phases takes place. Activities of cognitive conflict, instruction of the phenomenon using suitable web applications, implementation, assessment and development of metacognition follow.


STEAM2021 Conference
On
Idioma
Greek
Disciplina STEAM
Ciencias
Tecnología
Ingenieria
Letras
Matemáticas
Science Area/Topic
Astronomy
Technology Area/Topic
ICT
Engineering Area/Topic
Engineering as Thinkering products to present physics phenomena
Art Area/Topic
Multimedia
Mathematics Area/Topic
Mathematical physics
Licencia
CC BY-NC-SA

Audience and Educational Framework


Audiencia
Persona educadora
Aprendiz
Gerente / formulador de políticas
Estudiantes
Competencia de la audiencia
Principiante
Rango de edad
11-12
Marco educativo / formativo
Escuela primaria / primaria

Educational Details


Materia educativa
Science - Astronomy
Descripción de la práctica

Στα ΔΕΠΠΣ, ΑΠΣ για την Α/θμια Εκπαίδευση η Αστρονομία δεν αποτελεί περιεχόμενό τους, αν και η θέση της Γης στο ηλιακό σύστημα περιλαμβάνεται στο μάθημα της Γεωγραφίας. Ωστόσο στην ενότητα «Φως» στα Φυσικά της Ε’ τάξης αναφέρεται ως στόχος «Οι μαθητές να είναι ικανοί να παρατηρούν τις φάσεις της Σελήνης και να γνωρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα σχηματισμού σκιάς» αλλά αυτό δεν είναι σαφές και μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις ενισχύοντας μια πολύ ισχυρή εναλλακτική ιδέα. Υπάρχει πολύ μεγάλο διδακτικό κενό στο σημείο αυτό και μάλιστα προτείνεται ως δραστηριότητα στο ΑΠΣ «η παρουσίαση με διάφορους τρόπους (εικόνες, ζωγραφική, λογοτεχνικά κείμενα) των φάσεων» χωρίς να γίνεται εστίαση στην αναδόμηση των εναλλακτικών ιδεών των μαθητών μέσα από τη διδασκαλία του μηχανισμού των φάσεων, κάτι που φιλοδοξεί να προσφέρει η παρούσα διδακτική πρακτική.

Οι μαθητές θα πρέπει να κατέχουν ως προαπαιτούμενες γνώσεις ότι η Σελήνη είναι ετερόφωτο σώμα, φωτίζεται από τον Ήλιο και ότι σε οποιαδήποτε θέση γύρω από μία φωτεινή πηγή τα σφαιρικά σώματα φωτίζονται πάντα κατά το ήμισυ.

Αρχικά θα αναδειχτούν οι ιδέες των μαθητών σχετικά με το μοτίβο των φάσεων και το αίτιο δημιουργίας τους.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση φύλλων εργασίας δομημένων με βάση το μοντέλο εποικοδομητικής διδασκαλίας, μέσα από την ενασχόληση με κατάλληλες δραστηριότητες και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών εφαρμογών από το διαδίκτυο θα διαπιστώσουν ότι οι φάσεις της Σελήνης αποτελούν ένα μοτίβο και ότι οφείλονται στη σχετική θέση Ήλιου, Γης, Σελήνης (Η-Γ-Σ).

Τέλος, θα αξιολογήσουν την πορεία μάθησής τους σε σκοπό την καλλιέργεια μεταγνωστικών δεξιότητων.

 


Duración
8 horas
Dificultad
Fácil
Uso educativo
Curriculum

Resultados del aprendizaje

Ανάδειξη των ιδεών των μαθητών σχετικά με το μοτίβο των φάσεων και το αίτιο δημιουργίας τους;  Αναδόμηση των ιδεών τους σύμφωνα με το επιστημονικό πρότυπο;  Εικονικές παρατηρήσεις της Σελήνης μέσα από διαδικτυακές εφαρμογές και προσομοιώσεις; Εφαρμογή της νέας γνώσης για την ερμηνεία αντίστοιχων φαινομένων; Καλλιέργεια μεταγνωστικών δεξιοτήτων. Καλλιέργεια συνεργατικότητας και διαλόγου;  Διαπίστωση των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο για παρατήρηση των φάσεων της Σελήνης αναπληρώνοντας το κενό της δια ζώσης παρατήρησης αλλά και της έλλειψης της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής;


Orientación / Enfoque
Adquirir nuevos conocimientos
Desarrollar nuevas habilidades
Modo de entrega
En línea

Hardware/Software/Andere Quellen

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-6830

https://moonphases.co.uk/moon-calendar

https://www.timeanddate.com/moon/phases/

Χαλκιά, Κ. (2006). Το Ηλιακό Σύστημα μέσα στο Σύμπαν, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Χαλκιά, Κ. (2012). Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες, εκδ. Πατάκη

 


Implementation

(where and how the practice was implemented)




Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Material / recursos educativos
Προσομοίωση για τις φάσεις της Σελήνης

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
simulation
Interactivity Type
active
Language

Greek



Interactivity Type
active
Language

Inglés



Interactivity Type
active
Language

Inglés


Rate this Practice

No votes have been submitted yet.

Inglés