Η «μηχανική» της Επανάστασης του 1821. Πρόταση για διδακτική αξιοποίηση του ιστορικού παρελθόντος με τη μέθοδο STEAM. - The engineering of the Revolution of 1821. Proposal for didactic utilization of the historical past with the STEAM method.

Inviato da ekounavi il Mar, 30/03/2021 - 14:30

General Info


Η «μηχανική» της Επανάστασης του 1821. Πρόταση για διδακτική αξιοποίηση του ιστορικού παρελθόντος με τη μέθοδο STEAM. - The engineering of the Revolution of 1821. Proposal for didactic utilization of the historical past with the STEAM method.
Abstract

Σκοπός του διδακτικού σεναρίου είναι η ανάδειξη της πολιτικής και πολιτειακής σκέψης και πράξης που αναπτύχθηκε στην Επανάσταση του 1821 με κομβικό σημείο αναφοράς την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκ. 1821-15 Ιαν. 1822). Αυτό που καταρχήν επιχειρείται είναι η ομάδα δράσης να προβληματιστεί και να πειραματιστεί με την θεωρητική κατασκευή μιας κρατικής οντότητας μέσα από το συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν ειδικότερα θέματα όπως είναι ο ρόλος των φιλοσόφων (Jeremy Bentham, Αδαμάντιος Κοραής) ως συμβούλων του μαχόμενου έθνους, τα αποτελέσματα της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης, όπως καταγράφονται στο Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος και η διάσταση του χρόνου σε περίοδο πολέμου. Mέσω της καινοτόμου και διεπιστημονικής προσέγγισης STEAM επιχειρείται να συνδυαστούν τα γνωστικά πεδία της Πληροφορικής, της ηθικής φιλοσοφίας και της πολιτικής επιστήμης με την ιστορική και μαθηματική σκέψη, να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη και να γίνει τελικά η διαλεκτική διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης όσο το δυνατό πιο παιγνιώδης και ελκυστική

 

Aim of this didactic scenario is to highlight the political and state thought and practice that developed in the Revolution of 1821 with key point of reference the First National Assembly of Epidaurus (20 Dec. 1821-15 Jan. 1822). What is first attempted is for the action group to reflect and experiment with the theoretical construction of a state entity through the specific historical example of the First National Assembly in Greece. In this context, more specific issues will be examined, such as the role of philosophers (Jeremy Bentham, Adamantios Korais) as advisers of the nation in arms and the results of the First National Assembly and the dimension of time in war era. Through the innovative and interdisciplinary STEAM approach, an attempt is made to combine the cognitive fields of Informatics, ethical philosophy and political science with historical and mathematical thought, to bridge the gap between theory and practice and to finally become the dialectical process of teaching and learning as playful and engaging as possible.

 


STEAM2021 Conference
On
Lingua
Greek
Disciplina STEAM
Tecnologia
Ingegneria
Arte
Technology Area/Topic
Algorithm Design
ICT
Informatics
Digital manufacturing
Engineering Area/Topic
Mechanical engineering
Software engineering
Coding , Programming
Art Area/Topic
Language Arts
History
Philosophy
Licenza
CC BY-NC-SA
Autore della pratica
Papatsimpas Georgios
Occupazione dell'autore
Teacher
Organizzazione dell'autore
MODEL SENIOR-HIGH SCHOOL OF PATRAS

Audience and Educational Framework


Pubblico
Educatore
Autore
Competenza del pubblico
Capace
Fascia d'età
15-18
Quadro educativo/formativo
Scuola superiore/ liceo

Educational Details


Materia scolastica
Philosophy, Informatics
Descrizione della pratica

Η μέθοδος STE(A)M (=Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics approach. Tenaglia 2017), όπως συμβαίνει και με άλλες σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις, έχει προκύψει καταρχάς από την ανάγκη για διδακτική ενοποίηση των κλάδων της γνώσης σε συνδυασμό με τη διερευνητική προσέγγιση στη μάθηση που προϋποθέτει την ενεργητική συμμετοχή του διδασκόμενου σε αυτή και κατόπιν από την προβληματική της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χώρο και χρόνο είτε γίνεται αποκλειστικά με τεχνολογική διαμεσολάβηση, σύγχρονα ή ασύγχρονα ή με κάποιο μεικτό μοντέλο. Με την εφαρμογή της επιχειρείται κατά κύριο λόγο η μετάβαση από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας σε μια μορφή διδασκαλίας στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα κατέχει η επίλυση προβλήματος, η ανακαλυπτική και διερευνητική μάθηση, μέσα από τη δημιουργική συμμετοχή των παιδιών στην ανακάλυψη της «λύσης». Η προσέγγιση STE(Α)M παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν με πολλαπλούς τρόπους σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα όχι μόνον από τις φυσικομαθηματικές επιστήμες και την πληροφορική αλλά και από τις ανθρωποκεντρικές επιστήμες και τις τέχνες.

Η συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και ο εορτασμός της στην σχολική τάξη υπό συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατ' ανάγκην από την επιδημική κρίση του ιού covid-19 συγκροτούν το εξωκειμενικό πλαίσιο αναφοράς της εκπαιδευτικής δράσης, η οποία υλοποιήθηκε αποκλειστικά με τη διαμεσολάβηση της σχολικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και με χρήση ανοικτών ψηφιακών εκπαιδευτικών πόρων. Κατά περίεργη σύμπτωση, οι συνθήκες της σύγχρονης επιδημικής κρίσης προσομοιάζουν στις συνθήκες της επαναστατικής δράσης των Ελλήνων του 1821 ως προς το ότι και οι αγωνιστές στην εποχή εκείνη είχαν περιορισμούς στην ελευθερία κίνησης και δράσης τους εξαιτίας των πολεμικών δραστηριοτήτων που εκτυλίσσονταν σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας παράλληλα με τις απόπειρες για σύσταση μιας καινοφανούς κρατικής οντότητας στην άρτι απελευθερωθείσα "επικράτεια".

 


Durata
2 mesi
Difficoltà
Media difficoltà
Uso educativo
group work

Risultati dell'apprendimento

Μελετώντας το ίδιο θέμα από διαφορετικές πλευρές οι μαθητές/τριες "μαθαίνουν" πως να  το προσεγγίζουν με διαφορετικές μεθόδους κάτω από διαφορετικές οπτικές και μέσα σε διαφορετικά πλαίσια αναφοράς, κατακτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια σφαιρική, πολυπρισματική εικόνα για το συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα. Από τη συνεργασία μαθητών/τριών με διαφορετικά ενδιαφέροντα και ικανότητες και τη δυνατότητα που τους δίνεται μέσα από τη συγκεκριμένη δράση να τις εκφράσουν και να τις αναπτύξουν το όφελος σε επίπεδο γνωστικό και αναπτυξιακό πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Συγχρόνως, προσφέρεται στην κοινότητα η δυνατότητα να δει και να στοχαστεί κριτικά πάνω στα αποτελέσματα της δράσης τα οποία είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική τάξη. Ενδεχομένως μια άλλη ομάδα υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να αναπτύξει τη δράση και προς άλλες κατευθύνσεις. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να ειπωθεί είναι ότι από τη στιγμή που οι πληροφορίες έχουν συλλεγεί από έγκυρες πηγές, τότε η επιστημονική διασφάλιση της κατ’ αυτό τον τρόπο αποκτώμενης γνώσης είναι εγγυημένη, ο παιδαγωγικός ρόλος της μεθοδολογίας STEAM ως νέας διδακτικής μεθοδολογίας έχει πραγματωθεί και η ανάπτυξη του νέου εκπαιδευτικού πλαισίου έχει συντελεστεί.

 


Orientamento/Focus
Acquisire nuove conoscenze
Sviluppare nuove competenze
Gli studenti acquisiscono il divertimento dei giochi per computer in un gruppo. Inoltre si confrontano direttamente con i divers
Apprendimento lungo tutto l'arco della vita, consapevolezza degli studenti su ciò che sanno e su ciò che sono in grado di fare
Modalità di consegna
Misto

Hardware / Software / Otros recursos

App Inventor, HTML CSS


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Paese che è stato implementato
Grecia


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Materiale didattico/risorse
http://lyk-peir-patras.ach.sch.gr/2021/1821/

License
CC BY-NC-SA
Language

Inglese


Rate this Practice

1 votes with an average rating of 4.

Inglese