Smart Path: Android εφαρμογή αξιολόγησης πεζοδρομίων

Submitted by dimitrisbanos on Mon, 22/03/2021 - 12:51

General Info


Smart Path: Android εφαρμογή αξιολόγησης πεζοδρομίων
Abstract

Περίληψη: Σε ολόκληρη τη χώρα ούτε το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το 2012 (Ν. 4067/2012), με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) καθώς και στα εμποδιζόμενα άτομα να είναι περιορισμένη. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι συμπολίτες μας με αναπηρία υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύρια (πηγή: https://www.amea-care.gr), ενώ όλοι είμαστε εν δυνάμει εμποδιζόμενα άτομα (π.χ. ηλικιωμένοι, τραυματίες, μικρά παιδιά, γονείς με καρότσι κ.ά.). Η καθημερινή παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων για ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση, μας ώθησε να δημιουργήσουμε μια android εφαρμογή  το  “SmartPath”, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να αξιολογήσει την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων σε μια πόλη και να εντοπίσει την πιο ασφαλή διαδρομή για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα. Κατά τον σχεδιασμό οι στόχοι μας ήταν: α) η εφαρμογή να είναι απλή έτσι ώστε να χρησιμοποιείται από όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τις κινητικές δυσκολίες και β) οι παράμετροι των πεζοδρομίων που καταχωρούνται από τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο στη βάση δεδομένων να χρησιμοποιηθούν από τα κέντρα διαχείρισης των «έξυπνων πόλεων» με σκοπό τη βελτίωση υποδομών. Μετά από σχετική έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι με την εφαρμογή οι πολίτες θα πρέπει να αξιολογούν τα πεζοδρόμια βάσει τριών χαρακτηριστικών (ύπαρξη ράμπας, κατάσταση επιφάνειας και πλάτος του πεζοδρομίου). 

Summary: Less than one percent (1%) of sidewalks nationwide has met the standards set since 2012 (Law no. 4067/2012), making them inaccessible to people with disabilities or reduced mobility. Considering the fact that in Greece the number of people with disabilities is estimated to be around 1.1 million (source: https://www.amea-care.gr) and at some time of our lives we may all encounter mobility problems in one way or another (whether it be a child, a person with a broken leg, a parent with a pram, an elderly person, etc.), it is important that sidewalks should be barrier-free and adapted to fulfill the needs of all people equally.  To this end, we developed “SmartPath”, an android application whereby people can evaluate the accessibility of sidewalks around the city and identify the safest route for people with disabilities or reduced mobility. Our main considerations for developing the application were a) to make it user-friendly for everyone, regardless of age, gender and ability, so that all people can collaboratively collect and share data in an open data-base and b) to provide planning practitioners and community stakeholders with real-time crowdsourcing of quantitative feedback on sidewalks, with a view to improvement.  After some investigation, we identified three (-3-) attributes of an accessible sidewalk that our application should store data on (the existence of a curb ramp, the surface composition and the width of the sidewalk).


STEAM2021 Conference
On
Practice's Language
Greek
STEAM discipline
Technology
Technology Area/Topic
Algorithm Design
Artificial Intelligence
Big Data
Database systems
ICT
APP design
License
CDDL-1.0
Leading author of the practice
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΝΟΣ
Author's occupation
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΠΕ86
Author's organization
6ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Audience and Educational Framework


Audience
Educator
Learner
Students
Audience competence
Capable
Educational/EQF level
6
Age Range
16-60
Educational/Training framework
Upper high school/lyceum
Higher education (college - university)
Teachers

Educational Details


Educational Subject
Πληροφορική, Κοινωνικές Επιστήμες
Description of the practice

«Σε ολόκληρη τη χώρα ούτε το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το 2009, και δεν είναι προσβάσιμα στους αναπήρους. Κι όλα αυτά, ενώ οι συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύρια» (πηγή: https://www.amea-care.gr). Με αφορμή την παραπάνω έρευνα και ενώ βρισκόμαστε στην εποχή της εκθετικής τεχνολογίας και των πολλαπλών δυνατοτήτων που μπορεί να μας προσφέρει, θεωρήσαμε ότι είναι τεχνολογικά εφικτό να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που βοηθάει τους συνανθρώπους μας και δεν θα τους αποκλείει από την κοινωνία αλλά θα τους προάγει σε ισότιμα μέλη. 

Με ερέθισμα το παραπάνω ηλεκτρονικό δημοσίευμα, οι μαθητές απευθήνθηκαν στην Πολεοδομία Τρικάλων, έτσι ώστε να μελετήσουν και να εξακριβώσουν αν υπάρχουν χαρτογραφημένα τα πεζοδρόμια και οι ιδιότητές τους σε μια βάση δεδομένων. Είδαν ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία και σκέφτηκαν το επόμενο βήμα τους να είναι, η ανάπτυξη μιας εφαρμογής χαρτογράφησης των πεζοδρομίων με σκοπό τη βελτίωση της προσαβασιμότητάς τους. Κάνοντας επιτόπια έρευνα και μελετώντας τη σχετική βιβλιογραφία κατάληξαν στα χαρακτηριστικά που πρέπει να αξιολογούν ένα πεζοδρόμιο. 

Θέλοντας όλα αυτά να είναι λειτουργικά για ένα χρήστη, δημιούργησαν μια εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, ώστε να μπορούν να καταχωρηθούν δεδομένα καιταυτόχρονα να αξιολογηθούν με τελικό σκοπό να εμφανιζόνται πληροφορίες για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα των εμποδιζόμενων ατόμων.

Για το σκοπό αυτό δημιούργησαν μια βάση δεδομένων και ένα μηχανισμό αξιολόγησης κατά τη χρήση της εφαρμογής που καταχωρεί πληροφορίες. Όλες αυτές οι πληροφορίες με πρακτικές μηχανικής μάθησης προφέρουν υπηρεσίες πλοήγησης για τον χρήστη στα πεζοδρομία της πόλης με κριτήριο τη βέλτιστη προσβασιμότητα.


Duration of practice realisation
4 months
Difficulty
Difficult
Educational Use
Ομαδική εργασία

Learning Outcomes

Απόκτηση νέων γνώσεων; Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων; Αλλαγή στάσεων


Orientation/Focus
acquire new knowledge
develop new skills
attain attitudes
Delivery mode
Online learning

Hardware/Software/Other Resources

ΜΙΤ App Inventor, Apache Server, SQL Server, Android, Smart Phones, HTTP Requests


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Country that was implemented
Greece
Framework/οrganization that was applied to
6ο ΓΕΛ Τρικάλων
Audience size
4

Description, evaluation and lessons learned

Μεθοδολογία:

Αρχικά, οι μαθητές αναζήτησαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για τα προβλήματα στην προσβασιμότητα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες τους, όταν θέλουν να μετακινηθούν. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαν και οι ίδιοι έρευνα (όσο ήταν εφικτό να γίνει λόγω των περιοριστικών μέτρων απέναντι στην πανδημία) στα πεζοδρόμια της πόλης των Τρικάλων για να δούνε σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Έπειτα, αναζητήσαν στο διαδίκτυο τις προδιαγραφές των πεζοδρομίων σε άλλες χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα σαν ομάδα, ότι η εφαρμογή θα πρέπει να έχει τρεις (-3-) ιδιότητες που θα «χαρακτηρίζουν» ένα προσβάσιμο πεζοδρόμιο. Οι ιδιότητες αυτές είναι: α) η ύπαρξη ράμπας στις διαβάσεις των πεζοδρομίων, β) η κατάσταση της επιφάνειας του πεζοδρομίου, και γ) το πλάτος του πεζοδρομίου. 

Με βάση το παραπάνω θεωρητικό πλαίσιο, ξεκίνησαν τον σχεδιασμό και τη δημιουργία της εφαρμογής. Σε κάθε αλλαγή που πραγματοποιούσαν ή σε κάθε ιδιότητα που πρόσθεταν, δοκίμαζαν τις πραγματικές δυνατότητες της εφαρμογής στην πράξη, χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων της πόλης.

Λειτουργία Εφαρμογής:

Ο χρήστης έχει τις παρακάτω επιλογές:

α) Πλοήγηση: Με την επιλογή του Εργαλείου Πλοήγησης ο χρήστης μπορεί να εισάγει το σημείο αφετηρίας και τερματισμού, έτσι ώστε να εμφανιστεί στον χάρτη η προτεινόμενη ασφαλής διαδρομή με βάση τα στοιχεία που έχουν καταχωρήσει προηγούμενοι χρήστες. Η διαδρομή με βάση τα καταχωρημένα στοιχεία θα εμφανιστεί με διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τον βαθμό προσβασιμότητας, σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα: α) 0 έως 35: Μαύρο χρώμα ή μη ασφαλής διαδρομή, β) 35 έως 55: Πορτοκαλί χρώμα ή λιγότερο ασφαλής διαδρομή, γ) 55 έως 80: Μπλε χρώμα ή αρκετά ασφαλής διαδρομή, δ) 80 έως 100: Πράσινο  χρώμα ή ασφαλής διαδρομή.

β) Εκμάθηση: Με την επιλογή έναρξης εκπαίδευσης διαδρομής ανά τακτά διαστήματα, ανάλογα με το DISTANCE INTERVAL που έχει επιλεγεί, θα εμφανίζεται μια μπάρα καταχώρησης χαρακτηρισμού του πεζοδρομίου με βάση 3 στοιχεία που έχουν επιλεγεί ως σημαντικά για την προσβασιμότητα. Τα στοιχεία αυτά είναι: α) το πλάτος του πεζοδρομίου, β) η ύπαρξη ράμπας στις διαβάσεις και γ) η ποιότητα της επιφάνειας του πεζοδρομίου. Ανάλογα με τις τιμές που καταχωρεί ο χρήστης στην εφαρμογή, εμφανίζεται και ο μέσος όρος χαρακτηρισμού της διαδρομής. Εκτός από την καταχώρηση της διαδρομής, ο χρήστης έχει και δικαίωμα ακύρωσης της καταχώρησης.

γ) Ρυθμίσεις: Ο χρήστης μπορεί να καταχωρήσει στη βάση δεδομένων τα στοιχεία του και τις επιλογές του, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των καταχωρήσεων από άλλους χρήστες. Μπορεί να ρυθμίσει την ακρίβεια του GPS, το επίπεδο του ZOOM και το διάστημα απόστασης DISTANCE INTERVAL.

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων – Συμπεράσματα:

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής μπορείτε να τα δείτε στο κανάλι του σχολείου μας: https://www.youtube.com/watch?v=vFPBd6lZTUY. Η εφαρμογή μας λειτούργησε παραπάνω από ικανοποιητικά και μπορεί να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να συνδέεται με το κέντρο διαχείρισης προβλημάτων των «έξυπνων» πόλεων.

Ο συμπολίτης μας με κινητικά προβλήματα θα μπορεί να επιλέγει τη διαδρομή που θέλει να ακολουθήσει και η εφαρμογή θα του εμφανίζει την προτεινόμενη προσβάσιμη διαδρομή με βάση τη βαθμολόγηση που έχουν καταχωρίσει προηγούμενοι χρήστες. Ταυτόχρονα, ενώ κινείται στην προτεινόμενη διαδρομή, θα μπορεί και ο ίδιος να τη βαθμολογεί και να την χαρακτηρίζει με βάση τα δικά του προβλήματα μετακίνησης. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της εφαρμογής, θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο η τεχνική υπηρεσία του Δήμου που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των πεζοδρομίων να προχωράει σε βελτιώσεις και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ασφάλεια των πολιτών.

Οι μαθητές έχουν ως στόχο να εξελίξουν την εφαρμογή, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κατηγοριοποιούνται οι χρήστες και οι προτεινόμενες διαδρομές ανάλογα με τον τύπο δυσκολίας μετακίνησης π.χ. γονείς με καρότσι, άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο, άτομο που χρησιμοποιεί rollator (περπατούρα), κ.ο.κ.


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Educational material/resources

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
presentation
Interactivity Type
mixed
Language

Greek


Rate this Practice

1 votes with an average rating of 5.

English