"Μικρόβια δε σας φοβάμαι …τους κανόνες πρόληψης πάντα θυμάμαι!!

Enviado por katnikolak el Vie, 09/04/2021 - 02:16

General Info


"Μικρόβια δε σας φοβάμαι …τους κανόνες πρόληψης πάντα θυμάμαι!!
Abstracto

In this case scenario where there has been an instance of food poisoning experience of one of their classmates, the students of the 1st grade of primary school (this could also include children of the 2nd grade) decide to deal with Food safety. They are concerned with ensuring that food does not harm the consumer when he or she prepares, preserves, and / or consumes it depending on the use for which it is intended.

Their companion in this "learning walk" will be Mr. "Makis Baktiriakis"(aka Bacteria), who although at first is unknown to the children, he invites and challenges them to a number of interesting activities for food poisoning. He familiarizes them with biologically dangerous microorganisms that are the most common cause of food poisoning. Together, they look for the causes of food poisoning and the ways in which they can avoid it, as prevention is the most effective way to control biological hazards. Students also to learn how to distinguish between the manifestations of food poisoning (symptoms) and to decide on ways to provide first aid immediately when it comes to food poisoning.

The students enjoyed the educational procedure and learned a lot about food safety in a pleasant and creative way.

Περίληψη

Στο σενάριο αυτό οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Δημοτικού (θα μπορούσε να υλοποιηθεί και σε παιδιά Β΄ τάξης), με αφορμή την εμπειρία τροφικής δηλητηρίασης συμμαθήτριάς τους, αποφασίζουν να ασχοληθούν με την ασφάλεια των τροφίμων (Food safety). Προβληματίζονται με το θέμα της διασφάλισης ότι η τροφή δεν θα προκαλέσει βλάβη στον/ην καταναλωτή/τρια όταν την προετοιμάζει, την συντηρεί, ή/και την καταναλώνει σύμφωνα με την χρήση για την οποία προορίζεται.

Σύντροφός τους σε αυτό το «μαθησιακό περίπατο» θα είναι ο κ. «Μάκης Βακτηριάκης», άγνωστος στην αρχή για τα παιδιά, που τα προσκαλεί και τα προκαλεί σε ένα πλήθος ενδιαφερουσών δραστηριοτήτων για την τροφική δηλητηρίαση και τους βιολογικά επικίνδυνους μικροοργανισμούς που αποτελούν την πιο κοινή αιτία τροφικών δηλητηριάσεων. Μαζί, αναζητούν τις αιτίες πρόκλησης της τροφικής δηλητηρίασης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να την αποφύγουν, αφού  η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των βιολογικών κινδύνων. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να μάθουν να διακρίνουν τους τρόπους εκδήλωσης της τροφικής δηλητηρίασης (συμπτώματα) και να  αποφασίζουν τρόπους άμεσης αντιμετώπισης μιας τροφικής δηλητηρίασης (πρώτες βοήθειες).

Τα παιδιά απόλαυσαν την εκπαιδευτική διαδικασία και έμαθαν πολλά για την ασφάλεια των τροφών με ένα ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

 


STEAM2021 Conference
On
Idioma
Greek
Disciplina STEAM
Ciencias
Tecnología
Letras
Science Area/Topic
Biology
Technology Area/Topic
ICT
Art Area/Topic
Language Arts
Fine arts
Music
Painting, sculpture, architecture
Licencia
CC BY-NC-SA

Audience and Educational Framework


Audiencia
Persona educadora
Gerente / formulador de políticas
Famílias, bibliotecario/a
Estudiantes
Competencia de la audiencia
Principiante
Rango de edad
5-99
Marco educativo / formativo
Escuela infantil
Escuela primaria / primaria
Profesoras

Educational Details


Materia educativa
1.Βιολογία, 2.Γλώσσα , 3. ΤΠΕ, 4. Μουσική , 5. Εικαστικά, 6. θεατρική αγωγή, 7. Ζωγραφική
Descripción de la práctica

Α. Συναισθηματική και γνωσιολογική προετοιμασία

Αφορμή στάθηκε η πολυήμερη λόγω ασθένειας απουσία μαθήτριας της Α΄ τάξης.  Επιστρέφοντας στο σχολείο μιλάει για το μικρόβιο που είχε το σάντουιτς που έφαγε. Τα παιδιά θέλουν να μάθουν τι είναι αυτό και ο/η  εκπ/κός τα προσκαλεί  να  το ανακαλύψουν. Τους συστήνει και τον «κ. Μάκη Βακτηριάκη

1  Παρακολουθούν σε παρουσίαση τον κ. Μάκη Βακτηριάκη (Παρουσίαση 1), χωρίς να ξέρουν την ταυτότητά του – ότι δηλαδή είναι ένα μικρόβιο- και παίζουν παρέα το παιχνίδι «Μάντεψε, γιατί οι άνθρωποι δείχνουν ταλαιπωρημένοι και ότι υποφέρουν;». Κάνουν υποθέσεις και ... 

Στο Φύλλο Εργασίας (Φ.Ε.1)   τα παιδιά σε ομάδες των τεσσάρων,  εντοπίζουν στις εικόνες  αιτίες αλλοίωσης των τροφίμων και τις γράφουν.  Τους αποκαλύπτεται  πως όλοι αυτοί, βρίσκονταν στο εστιατόριο του μάγειρα «Τσαπατσούλη», και τον γνωρίζουν από το βίντεο-τραγούδι "ο κ. Τσαπατσούλης" , Συζητούν τις επικίνδυνες συνήθειες του.  (Διάρκεια 20΄, Φ.Ε.1 )

2 _ Σε ομάδες των τεσσάρων παίζουν «το παιχνίδι του σωστού και του λάθους». Στις  μπερδεμένες κάρτες με σωστές και λάθος φράσεις- οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων,  ο κ. Βακτηριάκης, ζητά βοήθεια  να ξεχωρίσει τις σωστές  (πχ. «Δεν χρειάζεται να πλένουμε πάντα τα φρούτα! Αν μας φαίνονται καθαρά, είναι περιττό!» και με χρήση κλεψύδρας! Νικάει η ομάδα που πετυχαίνει έγκαιρα τη σωστή τοποθέτηση των περισσότερων καρτών (Στόχοι 1, 2, 3, 4, Διάρκεια 35΄).

Β. Επαφή με τα νέα δεδομένα – Επεξεργασία δεδομένων - Συμπεράσματα

 3_  Ανακαλύπτουμε  …  τα μικρόβια!  Με την προβολή ενός βίντεο 5 λεπτών με τίτλο "Οι φίλοι μας τα μικρόβια!"  τα παιδιά γνωρίζουν τους συγγενείς του κ. Βακτηριάκη -μικρόβια χρήσιμα και  βλαβερά- μαθαίνουν τα είδη  και τις ονομασίες τους!

Σχεδιάζουν, ζωγραφίζουν, πλάθουν με πλαστελίνες ή κατασκευάζουν με διάφορα υλικά πχ. χάντρες, οδοντογλυφίδες, ένα χρήσιμο ή ένα βλαβερό μικρόβιο (Φ.Ε 2). Δίνουν φανταστικά ονόματα, τα παρουσιάζουν στην τάξη και τα τοποθετούν στην «Έκθεση Μικροβίων» της τάξης! 

Προετοιμάζουν τα υλικά για το πρώτο τους πείραμα για να ανακαλύψουν χρήσιμα μικρόβια.  Ακολουθούν τις οδηγίες του φυλλαδίου (Φ.Ε 3), παρατηρούν και καταγράφουν, πώς τα μικρόβια βοηθούν το ψωμί να φουσκώσει και αναζητούν τον ρόλο της ζάχαρης στη διαδικασία αυτή (πείραμα με μαγιά, Φ.Ε. 3).

Παρακολουθώντας σύντομο (2,5 λεπτών)  βίντεο – πείραμα, Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται; ¨Ένα πείραμαπαρατηρούν τον τρόπο που τα μικρόβια αλλοιώνουν τα φαγητά  και κατανοούν την μεγάλη σημασία του τακτικού πλυσίματος των χεριών.

Παίζοντας  στο ηλεκτρονικό κρυπτόλεξο ανακαλύπτουν και αντιστοιχίζουν λέξεις,  με εικόνες συμπτωμάτων που προκαλούν  τα βλαβερά μικρόβια!  (Παιχνίδι: Τι προκαλούν τα βλαβερά μικρόβια).

 4_ «ΔΙΑΛΕΓΩ … ΨΥΓΕΙΟ ή  ΡΑΦΙΑ»;  Χωρίζονται σε δύο ομάδες και σχεδιάζουν, ζωγραφίζουν,  κατασκευάζουν πολλές απομιμήσεις τροφίμων, δυο χάρτινα ψυγεία από κούτες και δυο χάρτινα ντουλάπια και ... η ανάστατη «Γωνιά της  κουζίνας του κ. Τσαπατσούλη» είναι έτοιμη!

Παρακολουθούν με πολλή προσοχή τους κανόνες σωστής συντήρησης των τροφίμων στο βίντεο «Τρόφιμα: Οδηγός σωστής συντήρησης».

Θα βάλουν σε τάξη της κουζίνα του "Τσαπατσούλη!" Παίζουν το παιχνίδι «ΔΙΑΛΕΓΩ … ΨΥΓΕΙΟ ή ΡΑΦΙ;»  Σε ομάδες επιλέγουν 8 τρόφιμα και νικάει η ομάδα που τοποθετεί τα περισσότερα  προϊόντα της στο σωστό χώρο! Στο τέλος, κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει όποια άλλη, να εντοπίσει πιθανά λάθη τοποθέτησης ,  να προτείνει τις ανάλογες αλλαγές στον χώρο τοποθέτησης των προϊόντων.

 5. «Πράκτορες εξολόθρευσης μικροβίων» !

Παρακολουθούν προσεκτικά το βίντεο «Κυνηγοί Μικροβίων» και κάνουν τα δικά τους πειράματα. Κατανοούν την μεγάλη σημασία της χρήσης σαπουνιού στο πλύσιμο των χεριών για την απομάκρυνση των μικροβίων. 

Γίνονται «Πράκτορες εξολόθρευσης μικροβίων»!  Όλοι μαζί δημιουργούν τραγούδι και σιγοτραγουδούν:

«Πράκτορας Μικροβίων και εγώ,

τα χέρια μου καθαρά Διατηρώ,

Τους Κανόνες έχω κατά νου και

προσεκτικά πάντα τους Ακολουθώ!!!»

  Χωρίζονται σε ομάδες των 4, Ζωγραφίζουν το σήμα τους  ως «εξολοθρευτές μικροβίων», το καρφιτσώνουν στην μπλούζα τους και έτοιμοι για δράση! (Φ.Ε. 5).

 Αποστολή 1η: Η ομάδα σε ρόλο  «ρεπόρτερ»! παίρνει συνέντευξη από  τον/την υπεύθυνο/η κυλικείου για   να μάθουν εάν τηρεί τους κανόνες πρόληψης, κάνοντας 3 ερωτήσεις κάθε ομάδα και καταγράφοντας 3 απαντήσεις (Φ.Ε. 6).

Αποστολή 2η: Η ομάδα σε ρόλο «πράκτορα»! Δημιουργούν ένα Κατάλογο με ένδεκα Κανόνες Πρόληψης!  Επιλέγουν δύο ΜΟΝΟ κανόνες και παρατηρώντας την προετοιμασία του πρωινού στο κυλικείο, σημειώνουν, εάν τηρούνται (πχ φοράει ποδιά; Έχει γάντια;). (Φ.Ε. 7)

Εάν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, απονέμουν στον/ην κυλικειάρχη το «Χρυσό Βραβείο Πρόληψης και Υγιεινής των Τροφίμων» που φιλοτέχνησαν μόνοι/ες τους.

Γ. Εφαρμογή – εμπέδωση της νέας γνώσης

6_ Παρακολουθούν το βίντεο  «5 συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων» . Σε  ομάδες  σχεδιάζουν δικές τους καρτέλες με συμβουλές πρόληψης της τροφικής δηλητηρίασης και τις αναρτούν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

Παρακολουθούν την ψηφιακή ιστορία ενός κοριτσιού  (Ψηφιακή Ιστορία EduForHealth), που τρώει άπλυτη φράουλα  και παθαίνει τροφική δηλητηρίαση.Συζητούν & αναγνωρίζουν  τις αιτίες, τα συμπτώματα . Δίνουν οδηγίες σωστής αντιμετώπισης. 

7_ Ετοιμάζουν μία πρόσκληση σε παιδίατρο από όπου μαθαίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις πρώτες βοήθειες.

Γράφουν μικρές οδηγίες και για καθεμία ζωγραφίζουν και μία ζωγραφιά. Έτοιμο το Ενημερωτικό Φυλλάδιο για τους γονείς τους, τους παππούδες, τις γιαγιάδες …

Συνεχίζουν την ιστορία εξόντωσης μικροβίων ξαδερφών  από την κουζίνα του κ. Τσαπατσούλη ...

8_ Παίζοντας ομαδικά το ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων  αυτοαξιολογούν τις γνώσεις τους για τα μικρόβια.

Τέλος, χωρισμένοι σε δυο ομάδες και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα πρόληψης της υγιεινής των τροφίμων, αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν στο κυλικείο του σχολείου, η μια ομάδα, μια άκρως υγιεινή φρουτοσαλάτα, και η δεύτερη ομάδα μια άκρως υγιεινή σαλάτα!

 

 

 


Duración
3 meses - 14 días - 13 horas
Dificultad
Fácil
Uso educativo
Εργασία σε ομάδες, Διερευνητική, Ανακαλυπτική μάθηση, Μάθηση μέσω παιχνιδιού, Παιχνίδι ρόλων, Βιωματική μάθηση

Resultados del aprendizaje

Στο τέλος του σεναρίου οι μαθήτριες/ τές θα πρέπει να είναι ικανοί/ές να:

1)  γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει μια τροφική δηλητηρίαση (τα αίτια)

2)  κατονομάζουν τρόπους αποφυγής της τροφικής δηλητηρίασης (πρόληψη)

3)  αναγνωρίζουν τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης

4) αντιμετωπίζουν τα πρώτα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης (πρώτες βοήθειες)


Orientación / Enfoque
Adquirir nuevos conocimientos
Desarrollar nuevas habilidades
Los estudiantes adquieren la diversión de jugar juegos de computadora en grupo. Además, se enfrentan directamente con los difere
Modo de entrega
Aprendizaje presencial


Implementation

(where and how the practice was implemented)


País que se implementó
Grecia
Organización que se aplicó a
2nd Primary School District of Aitoloakarnania Of Western Greece
Tamaño de la audiencia
15

Evaluación y lecciones aprendidas

Η υλοποίηση του σεναρίου εξελίχθηκε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και οι  στόχοι που τέθηκαν υλοποιήθηκαν επιτυχώς. Σε αυτό συνέβαλλε ιδιαίτερα ο ενθουσιασμός τον μαθητών για τον τρόπο κατάκτησης της νέας γνώσης μέσω της ανακαλυπτικής- διερευνητικής μεθόδου, καθώς και της ομαδοσυνεργατικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων.

 Η ψηφιακή αφήγηση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή της διδασκαλίας, ενώ εξέφρασαν την ανάγκη να μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή διδασκαλίας και στα υπόλοιπα μαθήματα τους, αφού δίνονται πολλαπλά ερεθίσματα και η γνώση κατακτάται αβίαστα.

Το σενάριο κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών από την αρχή. Ο Μάκης Βακτηριάκης έγινε αγαπημένος ήρωας των παιδιών, το καλό μικρόβιο και χρήσιμος συνεργάτης τους!


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Material / recursos educativos
Παρουσίαση: Ο κ. Μάκης Βακτηριάκης

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
presentation
Interactivity Type
active
Language

Inglés

Educational Resource File

Πλήρες σενάριο _ Ο Μάκης Βακτηριάκης_ Ασφάλεια Τροφίμων

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
lecture
Language

Inglés


Φύλλα Εργασίας _ Ο Μάκης ο Βακτηριάκης

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
handout
Interactivity Type
active
Language

Greek

Educational Resource File

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ _ Αναστοχασμός Εκπαιδευτικού

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
handout
Language

Inglés



License
CC BY-NC-SA
Language

Inglés


Rate this Practice

No votes have been submitted yet.

Inglés