Οι περιπέτειες μιας σακούλας στο νηπιαγωγείο

Inviato da akarakouta il Dom, 11/04/2021 - 17:35

General Info


Οι περιπέτειες μιας σακούλας στο νηπιαγωγείο
Abstract

In recent years there has been a growing interest in STEAM education. The objectives of the curriculum of the Kindergarten are in line with the objectives of STEAM education, which is based on constructivism, exploratory learning, an interdisciplinary approach and collaborative learning. For the above reasons, it is suggested that STEAM education is included in the educational program of the kindergarten. STEAM education approaches 4 scientific disciplines (science, technology, engineering, mathematics) in an interdisciplinary and experiential manner, and is interconnected with art. Through this approach, students not only acquire knowledge, but also skills that enhance and help in problem solving, the development of critical and computational thinking, the development of creativity and imagination, all through collaboration and teamwork (Sullivan & Bers, 2015; Sullivan et al., 2013).

The current educational practice was implemented in the context of a real learning process in-class but also via distance learning to 23 students of the 3rd Class of the 13th Kindergarten of Agia Paraskevi. A book formed the basis of the STEAM activities and educational robotics. The adventures of a bag, by Christina Kasinti (Klidarithmos publications) gave the children the opportunity to get to know the properties and characteristics of the plastic bag. They became aware of the problems created in the environment by the misuse and excessive use of plastic bags.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον γύρω από την εκπαίδευση STEAM. Οι στόχοι του ΔΕΠΠΣ του Νηπιαγωγείου συμφωνούν με τους στόχους της εκπαίδευσης ΣΤΕΑΜ που στηρίζεται στον εποικοδομισμό, στη διερευνητική μάθηση, στη διαθεματική προσέγγιση και στη συνεργατική μάθηση. Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η ένταξη της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Η εκπαίδευση STEAM προσεγγίζει διεπιστημονικά και βιωματικά 4 επιστημονικούς κλάδους (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) και διασυνδέεται με την τέχνη. Οι μαθητές μέσα από αυτή την προσέγγιση όχι μόνο αποκτούν γνώσεις, αλλά και δεξιότητες που ενισχύουν και βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων, στην ανάπτυξη κριτικής και υπολογιστικής σκέψης, στην ανάπτυξη δημιουργικότητας, φαντασίας μέσα από την συνεργασία και την ομαδικότητα (Sullivan & Bers, 2015; Sullivan et al., 2013).

Η εκπαιδευτική πρακτική που παρουσιάζεται υλοποιήθηκε στο πλαίσιο πραγματικής μαθησιακής διαδικασίας σε δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε23 μαθητές του 3ου τμήματος του 13ου Νηπιαγωγείου Αγίας Παρασκευής.  Ένα βιβλίο έγινε η αφορμή για την οργάνωση δραστηριοτήτων STEAM και εκπαιδευτικής ρομποτικής. «Οι περιπέτειες μιας σακούλας», της Χριστίνας Κασιντή, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος έδωσαν το έναυσμα στα παιδιά για να γνώρισαν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της πλαστικής σακούλας. Ευαισθητοποιήθηκαν ως προς τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την κακή και υπερβολική χρήση της πλαστικής σακούλας.


STEAM2021 Conference
On
Lingua
Greek
Disciplina STEAM
Scienza
Tecnologia
Ingegneria
Arte
Matematica
Science Area/Topic
Physics
Technology Area/Topic
Educational Robotics
Engineering Area/Topic
Engineering as Thinkering products to present physics phenomena
Art Area/Topic
Language Arts
Painting, sculpture, architecture
Mathematics Area/Topic
Geometry and topology
Licenza
CC BY-NC-SA

Audience and Educational Framework


Pubblico
Educatore
Genitori, bibliotecario
Studenti
Competenza del pubblico
Principiante
Fascia d'età
5-9
Quadro educativo/formativo
Scuola materna
Scuola elementare/primaria

Educational Details


Materia scolastica
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Descrizione della pratica

Με αφορμή ένα βιβλίο και με οργανωμένες δραστηριότητες STEAM τα παιδιά γνωρίζουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της πλαστικής σακούλας και ευαισθητοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Προετοιμασία Τάξης:

Διαβάσαμε μέσα στην τάξη το παραμύθι της Χριστίνας Κασιντή «Οι περιπέτειες μιας σακούλας» (εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2020) και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά για να καταγραφούν οι αρχικές τους γνώσεις σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στο περιβάλλον η υπερβολική χρήση της πλαστικής σακούλας. Στη συνέχεια ακολούθησαν οργανωμένες δραστηριότητες STEAM και εκπαιδευτικής ρομποτικής

Επιστήμη:

Ερωτήματα που μας απασχόλησαν:

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες της πλαστικής σακούλας
  • Πόσο ανθεκτικές είναι;
  • Ποιο είναι το βάρος τους;
  • Τι θα συμβεί αν βρεθούν στο νερό;
  • Είναι ανακυκλώσιμες;
  • Γιατί κάνουν κακό στο περιβάλλον;

Δραστηριότητα: πειράματα με μια σακούλα

Υλικά: διαφανές μπολ με νερό, κομμάτια πλαστικής σακούλας,  χαρτί του μέτρου για την καταγραφή των απαντήσεων

Υλοποίηση: Πριν την πραγματοποίηση του πειράματος, κάναμε υποθέσεις και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τι θα συμβεί σε κάθε περίπτωση. Σε χαρτί του μέτρου καταγράφηκαν οι απαντήσεις των παιδιών. Για το ερώτημα αν η πλαστική σακούλα επιπλέει στο νερό χρησιμοποιήσαμε κομμάτια διαφορετικού μεγέθους και από διαφορετικές πλαστικές σακούλες τα οποία βάλαμε διαδοχικά στο μπολ με το νερό και παρατηρήσαμε αν βουλιάζουν. Για το ερώτημα πόσο ανθεκτικές είναι αφήσαμε κομμάτι από σακούλα μέσα στο νερό και το παρατηρούσαμε καθημερινά για τις δύο εβδομάδες που διήρκησε το πρόγραμμα.

Τεχνολογία: Εκπαιδευτική ρομποτική

Δραστηριότητα: οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν. 

Σενάριο: Οι σακούλες έφτασαν ως την Αρκτική… οι πολικές αρκούδες δεν βλέπουν τις διαφανείς σακούλες που έχουν εγκλωβίσει τα ψάρια. Είναι έτοιμες να βουτήξουν για να φάνε τα ψάρια! Το ρομποτικό ποντίκι Colby θα βοηθήσει τις αρκούδες να πάρουν τα ψάρια και να βάλει τις πλαστικές σακούλες στην ανακύκλωση.

Υλικά: Ρομποτικό ποντίκι Colby, μακέτα- πίστα, πολικές αρκούδες και κάδος ανακύκλωσης από χαρτί, πλαστικές σακούλες

Υλοποίηση: Αρχικά παρουσιάστηκε στα παιδιά το σενάριο. Το ρομποτικό ποντίκι Colby έπρεπε να προγραμματιστεί κατάλληλα για να φτάσει στα σημεία που υπήρχαν οι πλαστικές σακούλες και τα ψάρια. Τα παιδιά να συνεργάστηκαν σε ζευγάρια για να φτιάξουν αρχικά τον κώδικα με τις καρτέλες και και στη συνέχεια να προγραμματίσουν αντίστοιχα το ρομποτικό ποντίκι Colby. Όταν έφτανε στο τετράγωνο-στόχο τα παιδιά έβαζαν στο καλάθι της αρκούδας τα ψάρια και στο κάδο ανακύκλωσης τα κομμάτια της σακούλας

μακέτα δραστηριότητας

Μηχανική:

Δραστηριότητα: Πως μπορώ να μετατρέψω μία πλαστική σακούλα σε αλεξίπτωτο

Υλικά: πλαστικές σακούλες, ψαλίδι, σιλοτέιπ, κορδέλες

Υλοποίηση: Είδαμε φωτογραφίες από παιδικές κατασκευές αλεξίπτωτων. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και συνεργάστηκαν για να φτιάξουν το αλεξίπτωτο στο σχήμα που ήθελαν. Στη συνέχεια κόλλησαν τις κορδέλες με σιλοτέιπ και τοποθετήσαν ένα ανθρωπάκι lego ή playmobil.  Η κάθε ομάδα παρουσίασε το αλεξίπτωτο στην ολομέλεια της τάξης και έκανε δοκιμαστικές πτήσεις.

αλεξίπτωτο

Τέχνη:

Δραστηριότητα: Μία διαφημιστική αφίσα με οικολογικό μήνυμα

Υλικά: χαρτιά, μαρκαδόροι, μεγάλο χαρτόνι, κόλα,

Μέσα: υπολογιστής, εκτυπωτής

Υλοποίηση: Συζητήσαμε με τα παιδιά πως μπορούμε να διαδώσουμε ένα οικολογικό μήνυμα για τη μείωση της χρήσης και την ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας. Έγινε καταιγισμός ιδεών και καταλήξαμε να φτιάξουμε μία αφίσα και να την τοποθετήσουμε έξω από το σχολείο μας. Τα παιδιά πρότειναν τα μηνύματα που ήθελαν να καταγραφούν στην αφίσα και οι ιδέες καταγράφηκαν από την εκπαιδευτικό. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Η πρώτη ομάδα αντέγραψε σε λωρίδες από χαρτί το οικολογικό μήνυμα. Η δεύτερη ομάδα ζωγράφισε σχετικές ζωγραφιές για την αφίσα. Η τρίτη ομάδα εκτύπωσε από το διαδίκτυο κάποιες εικόνες. Η τέταρτη ομάδα επέλεξε τι θα περιλαμβάνει η αφίσα και τοποθέτησε πάνω στο χαρτόνι τα κομμάτια. Τέλος στην ολομέλεια της τάξης συμφώνησαν όλα τα παιδιά για το τελικό αποτέλεσμα της αφίσας.

αφίσα

Μαθηματικά:

Δραστηριότητα: Μοτίβα από πλαστικό

Υλικά: χαρτιά, κόλα, ψαλίδι, πλαστικές σακούλες σε διάφορα χρώματα

Υλοποίηση: Στην ολομέλεια της τάξης τα παιδιά γνώρισαν τον ζωγράφο Paul Klee και κάποια έργα ζωγραφικής με θέμα το μοτίβο όπως «ο ρυθμός», «κάστρο και ήλιος», «πίνακας των χρωμάτων». Στη συνέχεια εμπνεύστηκαν από αυτούς τους πίνακες για να δημιουργήσουν το δικό τους μοτίβο. Τα παιδιά έκοψαν σε διάφορα σχήματα και χρώματα κομμάτια από πλαστικές σακούλες και τα κόλλησαν πάνω σε ένα φύλλο Α4.  Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα κολάζ μοτίβο.

μοτίβο

Ολοκλήρωση project:

Όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι δραστηριότητες του project τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν online με τη κ. Χριστίνα Κασιντή, συγγραφέα του παραμυθιού «Οι περιπέτειες μιας σακούλας» (εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2020) που μας έδωσε το έναυσμα να οργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε τις δραστηριότητες STEAM. Τα παιδιά παρουσίασαν τη δουλειά που έκαναν και ανέφεραν τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να προστατεύσουν το περιβάλλον από τη χρήση της πλαστικής σακούλας.


Durata
14 giorni
Difficoltà
Molto facile

Risultati dell'apprendimento

Τα παιδία κατά τη διάρκεια του project κατάφεραν:

  1. Να προβληματίζονται, να ερευνούν, να σχεδιάζουν, να ακολουθούν κανόνες, να κάνουν υποθέσεις και να καταλήγουν σε συμπεράσματα
  2. Να κατανοήσουν την αξία της ομαδικής εργασίας και της από κοινού ανακάλυψης
  3. Να διαβάζουν και να γράφουν κώδικες
  4. Να αντιλαμβάνονται και να αναπαράγουν δεδομένα μοτίβα
  5. Να αντιλαμβάνονται την αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες του ανθρώπου
  6. Να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές για το περιβάλλον.
  7. Να ενημερωθούν για το πρόβλημα και να κατανοήσουν ότι οι πλαστικές σακούλες παραμένουν αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα μολύνοντας το περιβάλλον.
  8. Να διαπιστώσουν την ανάγκη για μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Orientamento/Focus
Acquisire nuove conoscenze
Sviluppare nuove competenze
Raggiungere atteggiamenti
Apprendimento lungo tutto l'arco della vita, consapevolezza degli studenti su ciò che sanno e su ciò che sono in grado di fare
Modalità di consegna
Misto

Hardware / Software / Otros recursos

Code & Go Robot Mouse Colby 


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Paese che è stato implementato
Grecia
Organizzazione a cui è stato applicato
13ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής - Τμήμα 3
Dimensione del pubblico
23

Valutazione e lezioni apprese

Το παραμύθι της Χριστίνας Κασιντή «Οι περιπέτειες μιας σακούλας» (εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2020) κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών. Η ήρωας του βιβλίου, η Σούλα η σακούλα συνέβαλε στο να θέλουν να τη βοηθήσουν και να θέλουν να ερευνήσουν και να μάθουν για το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα. Έτσι, τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες του project. Ήταν μία θετική και εποικοδομητική εμπειρία για τα παιδιά. Οι δραστηριότητες ήταν κατάλληλες για το αναπτυξιακό τους επίπεδο, ήταν ελκυστικές και βιωματικές. Τα παιδιά έγιναν πιο ικανά να συνεργάζονται, πιο δημιουργικά, πιο ικανά να κρίνουν, να σκέφτονται και να προτείνουν λύσεις. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού  ως συντονιστή, εμψυχωτή και υποστηρικτή ήταν καθοριστικός για την εξέλιξη, αξιολόγηση και ανατροφοδότηση του project

Στα πλαίσια της αξιολόγησης της νεοαποκτηθείς γνώσης χρησιμοποιήθηκε ένα φύλλο εργασίας όπου τα παιδιά συμπλήρωσαν στο τέλος του προγράμματος. Επιπλέον τα παιδιά κατά ομάδες ανέλαβαν να παρουσιάσουν το παραγόμενο υλικό από τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της έρευνας τους για την πλαστική σακούλα στη συνάντηση τους με τη συγγραφέα. Τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό μοιράστηκαν αυτή τους την εμπειρία.

Η εμπειρία από την εφαρμογή και αξιολόγηση  του συγκεκριμένου project δείχνει ότι η προσέγγιση STEAM μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου καθώς προσφέρει στα παιδιά πλούσιες εμπειρίες, περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα για μάθηση.


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Materiale didattico/risorse
Φύλλο εργασίας

License
CC BY-NC-SA
Educational Resource Type
questionnaire
Language

Greek

Educational Resource File
Allegato Dimensione
evaluation form steam.pdf 158.25 KB

Rate this Practice

No votes have been submitted yet.

Inglese