Comprehending the events of Greek Revolution by means of the Castles/Προσεγγίζοντας τα γεγονότα της Επανάστασης μέσα από τα Κάστρα

Enviat per pefstath el dl., 22/02/2021 - 20:13

General Info


Comprehending the events of Greek Revolution by means of the Castles/Προσεγγίζοντας τα γεγονότα της Επανάστασης μέσα από τα Κάστρα
Abstract

Το 2021 πραγματοποιείται ο Εορτασμός της Επετείου των 200 ετών από την Έναρξη  της Ελληνικής Επανάστασης που οδήγησε στην Ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για το έτος αυτό, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μια δράση που θα ενσωμάτωνε τα Κάστρα ως ιστορικά μνημεία της περιοχής  και της συγχρονικής εικόνας της Πάτρας με τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης που διαδραματίστηκαν στην περιοχή. Μολονότι η αφόρμηση της δράσης σχετιζόταν με το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας, στην πορεία συνδυάστηκε με τη Γεωγραφία, αλλά και τις Νέες Τεχνολογίες ενσωματώνοντας οπτικο-ακουστικό υλικό και διαδραστικά εργαλεία(GoogleMaps, ARTutor). Στόχος αυτής της καλής πρακτικής ήταν η ενδυνάμωση και ανάπτυξη των εκπαιδευομένων μας, ώστε όχι απλά να κατακτήσουν το σχετικό γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας, στην περίπτωσή μας τα γεγονότα που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση στην περιοχή της Πάτρας. Αποσκοπούσαμε περισσότερο στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από τους μαθητές, αλλά και τη χρήση του γνωστικού περιεχομένου και των εργαλείων τεχνολογίας. Επομένως, στο τελικό στάδιο της πρακτικής, οι μαθητές ήταν ικανοί, έχοντας εμπεδώσει τη γνώση, να μετέχουν οι ίδιοι στη σχεδίαση και ανάπτυξη περιεχομένου και εργαλείων. Συμπερασματικά, οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές/εκπαιδευόμενοι συν-εργάστηκαν για την δημιουργία ενός παραδοτέου ενδιαφέροντος, εύχρηστου, αλλά και ανοιχτού στην ευρύτερη κοινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών.

During the year 2021, the Greek State celebrates the 200 years since Greek Revolution, a revolution led to the State’s Independence. As a part of the events and activities dedicated to this celebration, we decided to organize a good practice integrating the past and the present of the city of Patras. On the one hand, we studied the Castles as historical monuments and part of the contemporary image of Patras region, while we attempted to comprehend the historical events of the Revolution that took place in the region. Having as starting base the subject of History, in the process the good practice combine elements from the subjects of Geography, but also of New Technologies by incorporating audio-visual material and interactive tools (GoogleMaps, ARTutor). As educators, we aimed to the empowerment and development of our students. We wanted them to acquire the events related to the subject of History, especially the events of Greek Revolution in the area of ​​Patras. However, we “utilized” these events so as our students to acquire digital skills by orienting them to combine the known historical content with technology tools. In conclusion, both the teachers and the students involved in this good practice collaborated so as to create an interesting, easy to use material. We hope that this material would be useful and open to be read and used by a wider community of students, teachers and citizens.


STEAM2021 Conference
On
Practice's Language
Greek
STEAM discipline
Technology
Technology Area/Topic
Artificial Intelligence
Information Technology Management
Art Area/Topic
Geography
History
Painting, sculpture, architecture
License
CC BY-NC-SA
Leading author of the practice
Efstathopoulou, Pagona-Niki
Author's occupation
Greek Language Teacher
Author's organization
Model Junior High School of Patras

Audience and Educational Framework


Audience
Educator
Learner
Author
Students
Audience competence
Beginner
Educational/EQF level
2
Age Range
12-15
Educational/Training framework
Middle/junior high school

Educational Details


Educational Subject
History, Geography, Informatics, Architecture
Description of the practice

Αφορμώμενοι από το Πρόγραμμα Σπουδών και το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας, μελετήσαμε το θέμα "Ελληνική Επανάσταση" και τα τοπικά γεγονότα. Προσεγγίσαμε το θέμα από την πλευρά του γνωστικού αντικειμένου της Γεωγραφίας και μάλιστα τοπικού χαρακτήρα, ενώ αξιοποιήσαμε και στοιχεία Αρχιτεκτονικής που αφορούσαν την κατασκευή, χωροθεσία και τη χρήση των Κάστρων. Τέλος, επιλέξαμε να διαχειριστούμε και να οργανώσουμε τις πληροφορίες αξιοποιώντας γνώσεις και δεξιότητες από το γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής, όπως τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη και ενός βιβλίου εικονικής πραγματικότητας.

Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή ανταποκρίνεται σε κοινές αρχές και προσεγγίσεις, γιατί συνδυάζει τα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου με εφαρμογές της πραγματικής ζωής, ενέπνευσε τους μαθητές να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να ενεργοποιήσουν τα ενδιαφέροντά τους. Κυρίως έβαλε τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν το ρόλο του διευκολυντή/εμψυχωτή και τους μαθητές στη διαδικασία να πάρουν πρωτοβουλίες, να σκεφτούν κριτικά και δημιουργικά, να συνεργασθούν, να επικοινωνήσουν και να διαχειριστούν το χρόνο τους (ικανότητες του 21ου αιώνα). Τέλος, η πρόταση αυτή αξιοποιεί εργαλεία τεχνολογίας ενσωματώνοντάς τα στην καθημερινή πρακτική και χρήση.

Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ότι τα αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο αλληλοδιαπλέκονται και δε χωρίζονται με στεγανά σε παραδοσιακές κατηγορίες του τύπου «Ανθρωπιστικές» και «Θετικές» επιστήμες.  Οι μαθητές που ενεπλάκησαν στην πρόταση αυτή αναπτύχθηκαν πολύπλευρα όχι μόνο γνωστικά, αλλά και νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.


Duration of practice realisation
1 mes
Difficulty
Medium
Educational Use
Group Work


Orientation/Focus
acquire new knowledge
develop new skills
Life long learning, students awareness about what they know and what they're able to do
Delivery mode
Blended learning

Hardware/Software/Other Resources

http://artutor.teiemt.gr/el/

 

https://www.google.com/maps/about/#!/


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Country that was implemented
Grècia
Framework/οrganization that was applied to
Model Junior High School of Patras
Audience size
12

Description, evaluation and lessons learned

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ελληνικές καστροπολιτείες στο διαδικτυακό ραδιόφωνο» που υλοποιείται το τρέχον σχολικό έτος 2020-2021, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μια δράση στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Επικεντρωθήκαμε στη μελέτη των κάστρων της ευρύτερης περιοχής των Πατρών, αναζητώντας εάν εμπλέκονταν και πώς στα γεγονότα της Επανάστασης. Διαπιστώνοντας ότι πολλά από τα γεγονότα δεν ήταν γνωστά ούτε στους μαθητές ούτε και στους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονταν στο πρόγραμμα, οι μαθητές διερεύνησαν τα γεγονότα με αφετηρία τα Κάστρα της περιοχής. Έτσι έφτιαξαν ένα χάρτη με τη βοήθεια της εφαρμογής GoogleMaps τοποθετώντας τα κάστρα της περιοχής, αλλά και βασικές πληροφορίες για αυτά. Ιδιαίτερα μελέτησαν τις πληροφορίες και τα ιστορικά γεγονότα γύρω από κάθε κάστρο που αφορούσαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στη συνέχεια,  τα παιδιά καταχώρησαν γραπτό και οπτικο-ακουστικό υλικό που αφορούσε στα κάστρα αυτά στο εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας ARTutor. Οι μαθητές εργάστηκαν σχεδόν ένα μήνα για το σκοπό αυτό, ενώ αφιερώθηκαν 3 συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων και ανατροφοδότησης. Απώτερος στόχος το υλικό αυτό να είναι εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικό και διαχειρίσιμο όχι μόνο από συνομηλίκους συμμαθητές τους, αλλά και από κατοίκους ή και επισκέπτες της περιοχής σε περίπτωση που είτε προσπαθήσουν να περιηγηθούν στα Κάστρα είτε να ανακαλύψουν τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση στην περιοχή των Πατρών.

Αποτέλεσμα της δράσης αυτής, ήταν οι εμπλεκόμενοι μαθητές να βελτιώσουν τις ικανότητές τους συνεργαζόμενοι και ατομικά και ομαδικά, αλλά και γνωστικά στα αντικείμενα της Ιστορίας (Ελληνική Επανάσταση) και Γεωγραφίας (τοποθεσίες, Κάστρα της περιοχής των Πατρών). Δοκιμαστικά, δείξαμε τις δημιουργίες των μαθητών σε συμμαθητές τους στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, για να διαπιστώσουμε ότι ο τρόπος οργάνωσης και παρουσίασης των πληροφοριών σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση κέντρισε το ενδιαφέρον τους και τους βοήθησε στην εμπέδωση σημαντικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης.


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Educational material/resources

License
CC BY-NC-SA
Interactivity Type
active
Language

Anglès

Educational Resource File
More comments about this Resource

It can be used by ARTutor, an augmented reality educational platform that can be used by mobile phones



License
CC BY-NC-SA
Language

Anglès


Rate this Practice
good

1 votes with an average rating of 4.

Anglès