Υπολογίζω νοερά με το bee bot.

Postat de Aspasia-Mandani. la Dum, 02/28/2021 - 00:03

General Info


Υπολογίζω νοερά με το bee bot.
Abstract

Υπολογίζω νοερά με το bee bot
   

 Οι μαθητές των μικρών τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, μπορούν  να κάνουν νοερές προσθέσεις διψήφιων αριθμών, παίζοντας με το bee bot. 


STEAM2021 Conference
On
Limba
Greek
Disciplina STEAM
Tehnologie
Matematică
Technology Area/Topic
Educational Robotics
Mathematics Area/Topic
Game theory
Calculus and analysis
Licență
CC BY-NC-SA
Autorul practicii
Ασπασία - Μανδάνη Καμπισοπούλου
Ocupația autorului
Δασκάλα ΠΕ70
Organizația autorului
Δημοτικό

Audience and Educational Framework


Public
Educator
Cursant
Competența publicului
Începător
Interval de vârstă
6-9
Cadrul educațional/formare
Școală primară

Educational Details


Subiect educațional
Μαθηματικά , ρομποτική.
Descrierea practicii

Υπολογίζω με το bee bot.
Σκοπός της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πρακτικής steam, είναι να παρουσιαστούν αποτελεσματικοί τρόποι διδασκαλίας των νοερών υπολογισμών διψήφιων αριθμών στην πρόσθεση, στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, με δραστηριότητες παιγνιώδους μορφής.
   Το bee – bot είναι μια έξυπνη μέλισσα, ένα ρομπότ για το πάτωμα, που ο προγραμματισμός της γίνεται με πλήκτρα που βρίσκονται πάνω της ώστε να προχωράει με ακρίβεια μπροστά, πίσω, δεξιά κι αριστερά, τόσα βήματα όσα πατηθούν τα αντίστοιχα βελάκια - πλήκτρα. Σχεδιάστηκε ένας χάρτινος πίνακας δαπέδου (με χαρτί του μέτρου 2 επί 2) από την εκπαιδευτικό, με τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 100. Πάνω στον πίνακα κινείται το bee – bot, ανάλογα με τις οδηγίες που θα του δοθούν. Το προγραμματιζόμενο ρομπότ θεωρείται ευέλικτο κι εύχρηστο για τους μικρούς μαθητές, ενώ προωθεί ταυτόχρονα την κατάκτηση μαθηματικών δεξιοτήτων όπως είναι ο υπολογιστικός τρόπος σκέψης, μέσα από προβληματικές καταστάσεις.

      Αρχικά, οι μαθητές είχαν ενθουσιώδεις αντιδράσεις, όταν το αντίκρισαν, και μέσα από έναν καταιγισμό ιδεών, έκαναν υποθέσεις για το τι είναι αυτή η μέλισσα, ενώ δεν έλειπαν κι οι απαντήσεις αυτών που δήλωσαν ότι είχαν παίξει ξανά με αυτό το μελισσάκι, στο νηπιαγωγείο. Στη συνέχεια, δόθηκε χρόνος εξοικείωσης με το ρομπότ στην κάθε ομάδα, για να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία, στους μαθητές δόθηκαν προβληματικές καταστάσεις για τις οποίες έπρεπε να βρουν λύση μαζί με την ομάδα τους, όπως για παράδειγμα : «Η μέλισσα, ήπιε τον χυμό από το λουλούδι με τον αριθμό 25 και στη συνέχεια ήπιε και από το 32, σε ποιον αριθμό – λουλούδι έφτασε τελικά;». Οι μαθητές έπρεπε να κάνουν την πρόσθεση, χρησιμοποιώντας την αθροιστική στρατηγική νοερών υπολογισμών Ν10 και να καταλήξουν στο σωστό αποτέλεσμα. 
Σύμφωνα με αθροιστική στρατηγική νοερών υπολογισμών Ν10, στον  πρώτο προσθετέο προστίθενται πρώτα οι μονάδες του δεύτερου προσθετέου
26 και μετά οι δεκάδες του πχ. 32+47: 32+7= 39, 39+40=79, ή το αντίστροφο πρώτα οι δεκάδες και μετά οι μονάδες (uN10): 32+47: 32+40=72, 72+7=79


Durata
4 ore
Dificultate
Ușor


Orientare/Focalizare
Dobândiți cunoștințe noi
Dezvoltați noi abilități
Dobândiți atitudini
Mod de livrare
Învățare față în față


Implementation

(where and how the practice was implemented)


Țara care a fost implementată
Grecia
Organizația căreia i s-a aplicat
8/θεσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών
Dimensiunea audienței
24


Educational material/resources (file/URL) accompanying the practice


Material/resurse educaționale
Φυλλάδιο εμπέδωσης της γνώσης

License
CC BY-NC-SA
Language

Engleză

Educational Resource File

Rate this Practice

No votes have been submitted yet.

Engleză